nieuws

‘DB-regeling blijft nog steeds groeien’

Pensioen 1253

De opmars van DC-regelingen (defined contribution) is onmiskenbaar, maar dat betekent nog niet het einde van de defined benefit-pensioenen (DB). In 2017 was DB wereldwijd nog steeds goed voor 64,7% van het totale pensioenvermogen van de 300 grootste fondsen. Het vermogen in DB-regelingen nam met 13,5% toe.

‘DB-regeling blijft nog steeds groeien’

Die toename is wel minder dan het vermogen in DC-pensioenen. Bij de grootste 300 fondsen wereldwijd groeide het DC-vermogen met 17,6%. In totaal hadden de pensioenfondsen uit de top 300 in 2017 een bedrag van $ 18,1 biljoen op de balans staan. Dat is een stijging van 15,1%.

Hybride markt

“Hoewel de langetermijnverschuiving van DB naar DC zich blijft voortzetten, valt op dat het DB-vermogen blijft groeien en nog altijd het grootste deel van het totale vermogen uitmaakt. We zien de hybride markt als een interessant onderdeel van het landschap om in de gaten te houden, met de verwachting dat de groei zal blijven voortduren naarmate pensioenfondsen afwijken van de traditionele DB-strategieën,” zegt Jacco Heemskerk. Hij is head of investment bij Willis Towers Watson, de makelaar die het pensioenonderzoek uitvoerde.

Nederland

Pensioenfonds ABP is de hoogste Nederlandse notering op de top 300 met grootste pensioenfondsen. Het fonds had een in 2017 vermogen van bijna $ 500 miljard en staat daarmee op plek 5. Elf andere Nederlandse pensioenfondsen behoren tot de grootste 300. De Nederlandse pensioensector is goed van 6,7% van het beheerd vermogen.

Opkomende markten

De 20 grootste pensioenfondsen zijn goed voor 41,1% van het totale wereldwijde pensioenvermogen. Willis constateert een groei van de opkomende markten in de lijst. In de laatste tien jaar zijn er drie Aziatische fondsen en één Afrikaans fonds opgedoken in de top 20. Afgelopen jaar stoomde een Indiaas pensioenfonds door tot de top 20.

Reageer op dit artikel