nieuws

Zomerserie (15) – Richard Weurding (Verbond): ‘Pensioenakkoord moet echt inspelen op moderne arbeidsmarkt’

Pensioen 800

Hoe kijkt de sector vanaf het strand, vanuit een berghut of vanaf het eigen balkon terug op het eerste halfjaar van 2018? En wat kunnen we komende maanden nog verwachten? Deze zomer stelt amweb dagelijks zeven vragen aan een branchegenoot. Verbondsdirecteur Richard Weurding voorspelt dat pensioenen en de arbeidsmarkt komende maanden het nieuws gaan beheersen.

Zomerserie (15) – Richard Weurding (Verbond): ‘Pensioenakkoord moet echt inspelen op moderne arbeidsmarkt’

Zet je de dekking voor gevaarlijke sporten aan of lig je risicoloos aan het zwembad in het resort deze zomer?
“Gevaarlijke sporten bekijk ik alleen op televisie, dus mijn doorlopende reisverzekering biedt ook deze zomer voldoende zekerheid. Het is heerlijk om na een druk en hectisch jaar even te kunnen uitblazen. Overigens lig ik beslist niet de hele dag bij het zwembad. Sterker nog, voor mij betekent ontspanning ook een nieuwe onbekende omgeving ontdekken met mijn gezin.”

Op welk resultaat uit het eerste halfjaar kijk je met veel genoegen terug?
“Begin juli hebben we in het Verbondsgebouw, in aanwezigheid van de ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, een IMVO-convenant ondertekend. Voor mij een heel bijzonder moment. In het convenant staan afspraken en spelregels over hoe verzekeraars hun premiegeld verantwoord beleggen. We hebben bijna twee jaar aan dat akkoord gewerkt, dan is het prachtig om met alle betrokken partijen (ngo’s, vakbeweging en overheid) een handtekening te zetten onder deze ambitieuze overeenkomst.”

Met welk project mogen collega’s je aan het strand lastigvallen?
“Op het strand wil ik liever niet lastig gevallen worden met projecten, maar als er een calamiteit is, ben ik natuurlijk altijd beschikbaar. De telefoon blijft dus deels aan. Dat is niet voor niets, de afgelopen jaren hebben we met de vliegramp met de MH17 en de nodige klimaatextremen kunnen zien dat de zomer voor verzekeraars lang niet altijd een luwe periode is.”

Waar moet de branche na de zomer haast mee maken?
“Haast zonder reden is nooit goed, maar ik hoop dat er een ambitieus pensioenakkoord komt, dat echt inspeelt op de moderne arbeidsmarktdynamiek.”

Welke discussie mag nu wel eens gesloten worden en hoeft na de vakantie beslist niet heropend te worden?
“Lastig, want je hebt nooit helemaal zelf in de hand of een discussie wel of niet ontstaat. Maar als er dan toch gediscussieerd wordt, dan het liefst over inhoudelijke vraagstukken. Een discussie over het opleggen van verzekeringsverplichtingen voor zzp’ers hoeft wat mij betreft na de vakantie niet weer terug te keren.”

Welk nieuws of welk dossier gaat de sector komend halfjaar bezighouden?
“Zonder twijfel de pensioenen en de arbeidsmarkt. Deze dossiers op het terrein van Sociale Zaken komen voor Kerst tot een ontknoping en zullen het (verzekerings)nieuws domineren.”

Welk succes hoop je op de kerst- of nieuwjaarsborrel te kunnen melden?
“Eind dit jaar loopt onze huidige middellangetermijnagenda ‘maatschappelijk en ondernemend’ af. We werken aan een nieuwe agenda. Ik hoop dat we eind dit jaar oprecht kunnen zeggen: op beide pijlers is fors vooruitgang geboekt. Overigens, daar zijn de eerste tekenen natuurlijk al wel zichtbaar van. Verzekeraars zien hun financiële positie verbeteren, en als je kijkt naar onze maatschappelijke rol en impact maken we ook meters. Kijk bijvoorbeeld naar het ondertekenende IMVO-convenant, de lancering van een model voor een betere verzekerbaarheid van ex-kankerpatiënten én dat we met steeds meer stakeholders onze kennis over risico’s delen, bijvoorbeeld over klimaatontwikkelingen en veiligheid rond wonen en verkeer.”

Reageer op dit artikel