nieuws

Van de Kieft: ‘Pensioendebat wordt beïnvloed door partijen met financieel belang’

Pensioen 2332

Van de Kieft: ‘Pensioendebat wordt beïnvloed door partijen met financieel belang’

De druk op de politiek om een nieuw pensioenstelsel met persoonlijke pensioenpotten in te voeren, komt vanuit partijen die daar financieel belang bij hebben. Dat zegt bestuursvoorzitter van pensioenuitvoerder MN René van de Kieft in een afscheidsinterview in het FD. “Partijen die de kans krijgen om een stukje uit die ruif mee te eten zullen dat willen doen.” Van de Kieft pleit ervoor dat het pensioendebat ook buiten de bestuurskamers gevoerd wordt.

Volgens Van de Kieft is er van een echt pensioendebat amper sprake. “De vraag is wie debatteert er? De politiek, De Nederlandsche Bank, de pensioenfondsen, Sociale Zaken, vakbonden, werkgeversorganisaties. Dat zijn allemaal instituties. Voor mij blijft de kernvraag: in welke mate vertegenwoordigen zij het geluid dat er leeft in onze samenleving? Wat ik binnen MN zag en hoorde van de mensen leverde een heel ander beeld op dan wat ik uit de stelseldiscussie hoor. Het idee dat mensen heel graag het heft in handen willen nemen is niet onderbouwd.”

Risico’s bij individu

Van de Kieft is tevreden dat de roep om meer individuele mogelijkheden rond het pensioen niet meer zo luid is. “Het denken rond de persoonlijke pensioenpotjes is wat geluwd. Ook bij de pensioenfondsen. Dat vind ik positief. Want wat heel veel mensen vergeten is dat daarbij de risico’s volledig bij de individuele klant komt te liggen.”

De vertrekkend bestuursvoorzitter denkt dat de partijen die pleiten voor meer individuele zeggenschap over het eigen pensioenvermogen daar een financieel belang bij hebben. “Wat is er nog in deze wereld aan geld te verdienen rond financiële producten? Dan is pensioen wel buitengewoon interessant. […] Zolang die markt opengebroken kan worden zal er een enorme druk blijven om toch naar een individueel stelsel over te gaan dat mensen niet verplicht bij een pensioenfonds zitten”, zegt Van de Kieft.

Onbespreekbaar

Dat er na al die jaren nog steeds geen nieuw pensioenakkoord is, ligt volgens Van de Kieft ook aan de houding van de politiek. “Wat ik typerend vind: het is heel lang stil geweest rond de sociale partners, dan komt er eind mei eindelijk iets naar buiten – weliswaar uitgelekt – waar wel een aantal contouren in staan. En de eerste reactie van de politiek is niet ‘fijn dat er een beetje rook is’. De eerste reactie is; dit en dit en dit gaan we niet doen’. Een aanpassing van de rekenrente is bijvoorbeeld onbespreekbaar. Zo zijn we met elkaar het gesprek aan het voeren. Ik vind het ontzettend jammer.”

Reageer op dit artikel