nieuws

KPMG: AOW-leeftijd hoeft ook in 2024 niet omhoog

Pensioen 1856

Accountants- en advieskantoor KPMG verwacht dat de pensioenleeftijd ook in 2024 nog niet naar 67 en 6 maanden hoeft te stijgen. De sterfte valt door hardnekkige griepepidemieën en strengere winters de afgelopen jaren hoger uit dan verwacht. De levensverwachting loopt daardoor minder snel op dan in 2016 verwacht. Pensioenfondsen kunnen rekenen op een stijging van de dekkingsgraad.

KPMG: AOW-leeftijd hoeft ook in 2024 niet omhoog

De minder snel stijgende levensverwachting heeft ook z’n weerslag op het moment dat de AOW-leeftijd de 70 jaar aantikt. In eerdere prognoses was dat 2044, met de huidige voorspelling schuift dat drie jaar op naar 2047.

 Dekkingsgraad

Pensioenfondsen maken gebruik van het projectiemodel van het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG). Het vorige model dateert van 2016. Als de sterftecijfers van de laatste twee jaar worden toegevoegd, dan daalt de voorziening die pensioenfondsen moeten aanhouden met 1 procent. “Een meevaller van ruim 1 procent in de voorziening zal bij een dekkingsgraad van rond de 100 procent zorgen voor een stijging van de dekkingsgraad met ruim 1 procent”, zegt Egbert Kromme, actuaris bij KPMG Advisory in een persbericht. Volgens Kromme is de stijging van de dekkingsgraad wel afhankelijk van de leeftijdsopbouw en man-vrouwverhouding in de fondsen.

Trendbreuk

Of er sprake is van een incident of een trendbreuk in de lijn van de levensverwachting, kan Kromme nog niet zeggen. “Wellicht is de klimaatverandering hiervan de oorzaak. Als onze winters kouder worden en onze zomers heter, dan betekent dat meer sterfte onder ouderen. Als dit het geval blijft dan zal de levensverwachting structureel lager zijn dan eerder voorspeld. Het kan echter ook zijn dat de laatste jaren uitzonderingen zijn op een eerder vastgesteld patroon en dat de hogere sterfte incidenteel is.”

Reageer op dit artikel