nieuws

Beschikbare premieregelingen opgenomen in pensioenlijst TPRA: 5 keer één ster

Pensioen 2940

Beschikbare premieregelingen opgenomen in pensioenlijst TPRA: 5 keer één ster

The Pension Rating Agency (TPRA) heeft voor de tweede keer de pensioenregelingen in Nederland op een rij gezet. Voor het eerst hebben ze ook de beschikbare premieregelingen (dc) meegenomen in de lijst. De score valt tegen: onder de tien slechtste beoordelingen zijn er vijf dc-regelingen. De bovenste posities worden ingenomen door de ondernemingspensioenfondsen en het ABP.

De goede score van het ABP is opmerkelijk, omdat de dekkingsgraad van het fonds te wensen over laat. Indexatie van de pensioenuitkeringen is al jaren niet aan de orde geweest. Volgens de onderzoekers toont de lijst aan dat de dekkingsgraad niet allesbepalend is. “De vraag is: word je liever geïndexeerd in een regeling waar je weinig opbouwt, of word je liever gekort op een hoge opbouw. Dat laatste levert toch een beter pensioen op”, zegt onderzoeker Michaël Deinema.

Winnaars en verliezers

De regelingen die vijf sterren (diamanten bij TPRA) halen, zijn naast het ABP voornamelijk ondernemingspensioenfondsen (opf’s). Bovenaan de lijst staan onder meer de opf’s van ABN Amro, Rabobank, Shell en Unilever. De pensioenregelingen van medisch specialisten, fysiotherapeuten en binnenvaartschippers wordt beloond met slechts één ster.

Beperkte opbouw

Volgens TPRA heeft de toevoeging van de dc-regelingen vooral gezorgd voor verschuivingen in de onderste regionen van de ranglijst. “De matige beoordeling van deze regelingen wordt met name veroorzaakt door de beperkte opbouw in deze regelingen.”

Volgens pensioenadvocaat Theo Gommer is het niet helemaal terecht om dc-regelingen zo laag te waarderen. “Als defined benefit de norm is – met veel inleg – dan is dc met minder inleg inderdaad minder marktconform. Maar dat is ook een keus: meer direct loon of meer pensioen.”

Reageer op dit artikel