nieuws

Zomerserie (5) – Sjaak Zonneveld (BrightPensioen): ‘Als grote verplichtstelling verdwijnt, gaat alles bewegen’

Pensioen 944

Zomerserie (5) – Sjaak Zonneveld (BrightPensioen): ‘Als grote verplichtstelling verdwijnt, gaat alles bewegen’

Hoe kijkt de sector vanaf het strand, vanuit een berghut of vanaf het eigen balkon terug op het eerste halfjaar van 2018? En wat kunnen we komende maanden nog verwachten?. Deze zomer stelt amweb dagelijks zeven vragen aan een branchegenoot. Commercieel directeur Sjaak Zonneveld van BrightPensioen wil een einde aan de discussie of je lijfrente pensioen mag noemen. “Bekijk pensioen liever vanuit de pensioenschijf-van-vijf.”

Zet je de dekking voor gevaarlijke sporten aan of lig je risicoloos aan het zwembad in het resort deze zomer?
“Mijn vriendin en ik rijden deze zomer met onze camperbus door Polen en de Baltische staten. ‘As we speak’ ben ik aan het kitesurfen in Polen, op het schiereiland Hel – ondanks de naam, een paradijs voor kite- en windsurfers. Ik moet eerlijk bekennen dat ik door deze vraag pas ben gaan checken hoe het zit met kitesurfen. En dat blijkt bij mijn reisverzekering bij ING onder gevaarlijke sporten te vallen en niet aanvullend bij verzekerd te kunnen worden. Ik moet dus van verzekeraar overstappen.”

Op welk resultaat uit het eerste halfjaar kijk je met veel genoegen terug?
“Dat naast zzp’ers en dga’s ook al bijna 200 werkgevers BrightPensioen hebben weten te vinden. Dat zijn werkgevers die om uiteenlopende redenen niet aan een collectieve pensioenregeling willen beginnen, maar toch hun medewerkers willen faciliteren met het opbouwen van een potje voor later. En inmiddels hebben we enkele goede adviseurs die dergelijke trajecten ook willen doen, maar daar zouden we er graag meer van zien.”

Met welk project mogen collega’s je aan het strand lastigvallen?
Met alles waarvoor ze mij denken nodig te hebben. Maar dat is niet zo heel veel hoor, wat dat betreft hebben we een heel zelfstandig team. Ik check wel eens per dag eventjes mijn e-mail. Maar dat is meer omdat dat mij een relaxed gevoel geeft en ik dan niet thuis kom met een bomvolle inbox.”

Waar moet de branche na de zomer haast mee maken?
Als ik het puur over pensioen mag hebben: met de overgang naar een nieuw pensioenstelsel. Nu heeft ‘de branche’ daar maar beperkt invloed op en wordt het de hoogste tijd dat de politiek haar verantwoordelijkheid neemt. Van de sociale partners hoef je geen vernieuwing te verwachten. Dus moet het kabinet haar plannen uit het regeerakkoord in gang gaan zetten. Daar stond toch duidelijk iets in over persoonlijke pensioenpotten…”

Welke discussie mag nu wel eens gesloten worden en hoeft na de vakantie beslist niet heropend te worden?
“De discussie of je lijfrente nu pensioen mag noemen of niet. Als dit niet zo zou zijn zou de toezichthouder BrightPensioen of het ZZP-Pensioen hierover al lang aangesproken hebben. Bekijk pensioen liever vanuit de pensioenschijf-van- vijf. Maar dit benoemen op dit platform zal vast weer de nodige reacties oproepen.”

Welk nieuws of welk dossier gaat de sector komend halfjaar bezighouden?
“Eveneens het dossier pensioenstelsel. Er moet nu echt eens wat gaan gebeuren. En als de politiek niet beweegt zijn er wellicht juridische stappen te nemen tegen de grote verplichtstelling. Als die verdwijnt gaat alles bewegen. Dan komt er keuzevrijheid en zullen pensioenfondsen moeten concurreren met andere partijen. En als pensioenfondsen zo goed zijn als ze altijd roepen, hoeven ze daar ook niet bang voor te zijn.”

Welk succes hoop je op de kerst- of nieuwjaarsborrel te kunnen melden?
Dat we onze doelstelling voor eind dit jaar – 6.500 deelnemers – behaald hebben. En ik hoop nieuwe leuke samenwerkingspartners hebben mogen verwelkomen.”

Reageer op dit artikel