nieuws

Verschillende regels pensioenfondsen kosten nabestaanden geld

Pensioen 924

Verschillende regels pensioenfondsen kosten nabestaanden geld

Het nabestaandenpensioen moet beter worden geregeld in het nieuwe pensioenakkoord. CDA en ChristenUnie hebben een voorstel ingediend om dat voor elkaar te krijgen. In de huidige situatie hanteren pensioenfondsen allerlei verschillende regels over het nabestaandenpensioen, waardoor weduwen en weduwnaars veel geld mislopen.

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt kan het gebeuren dat het recht op nabestaandenpensioen halveert zodra iemand van baan wisselt. Ook de datum waarop iemand overlijdt, kan voor de nabestaanden veel uitmaken. Vlak voor of vlak na de pensioendatum maakt soms een wereld van verschil.

Polderoverleg

Werkgevers- en werknemersorganisaties overleggen al enkele jaren samen met de SER over een nieuw pensioenstelsel. In onlangs uitgelekte concepten was echter nog niets te lezen over een hervorming van het nabestaandenpensioen. Volgens Omtzigt is zijn voorstel een aansporing voor de onderhandelende partijen om het op te pakken.

“Wij hebben gezegd: we gaan alleen akkoord met een nieuw stelsel als er een goede voorziening komt voor het nabestaandenpensioen”, zegt Omtzigt tegen de NOS.

Minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees onderschrijft de problemen die CDA en CU aan de kaak stellen. “Het systeem is nu te divers: elk pensioenfonds heeft zijn eigen regels. Daardoor kunnen nabestaanden tussen wal en schip vallen. Ze lopen het risico geen nabestaandenpensioen op te bouwen, terwijl ze dat eigenlijk niet weten.”

Reageer op dit artikel