nieuws

Klant met financieel adviseur heeft hogere verwachtingen van doelkapitaal

Pensioen 692

Klant met financieel adviseur heeft hogere verwachtingen van doelkapitaal

Pensioenbeleggers die worden begeleid door een onafhankelijk financieel adviseur hebben meer vertrouwen dat hun benodigde eindkapitaal wordt behaald dan mensen zonder adviseur. Ook geloven beleggers met adviseur dat risico’s als overlijden en arbeidsongeschiktheid beter zijn afgedekt. Dat blijkt uit onderzoek van levensverzekaar Brand New Day (BND) onder de eigen klanten.

Van de BND-klanten die een onafhankelijk financieel adviseur in de arm hebben genomen, verwacht 40% het eindkapitaal te bereiken. Van de klanten zonder adviseur gelooft maar 29% daarin. Brand New Day ondervroeg ruim 200 klanten die de afgelopen anderhalf jaar een pensioen- of beleggingsrekening openden. Klanten met financieel adviseur hebben er ook meer vertrouwen in dat vroegtijdig overlijden goed is afgedekt: 55% met adviseur, 39% zonder. Hetzelfde geldt voor het risico op arbeidsongeschiktheid: 40% versus 28%.

Doelgericht

Klanten met adviseur werken ook doelgerichter. Bijna een derde heeft een vastgesteld eindkapitaal voor ogen. Van de klanten die zelfstandig beleggen werkt maar 22% gericht naar een doelkapitaal. De inleg tussen de twee klantgroep verschilt ook. Klanten met adviseur leggen procentueel gezien minder in van hun maandinkomen. 13% van de klanten van een financieel adviseur gebruikt meer dan 20% van het maandelijkse inkomen versus 29% bij de klanten zonder adviseur.

Bewuster opbouwen

Volgens Joost Tieland, manager intermediairservice bij Brand New Day, tonen de cijfers de meerwaarde aan van een financieel adviseur bij vermogensopbouw. Hij betreurt het dat slecht weinig adviseurs beleggen en pensioen aankaarten bij hun klanten. “De woekerpolisaffaire en provisieverbod hebben dit een minder aantrekkelijk onderwerp gemaakt. Dat is zonde, want als een klant eenmaal advies heeft gekregen, is duidelijk zichtbaar dat deze groep veel bewuster vermogen opbouwt voor later en met meer vertrouwen naar de toekomst kijkt”, aldus Tieland.

Perceptie van kosten

De perceptie van kosten is volgens Tieland nog wel een probleem dat financieel adviseurs moeten zie te tackelen. Van de klanten zonder financieel adviseur is 77% tevreden over de kosten tegen 51% van de klanten met financieel adviseur. Tieland: “Dit onderzoek toont duidelijk de meerwaarde van een adviseur bij het opbouwen van vermogen aan, want klanten hebben meer inzicht, bouwen gerichter vermogen op en behalen door de begeleiding waarschijnlijk een hoger rendement. Deze boodschap weten over te brengen aan potentiële klanten vormt de belangrijkste uitdaging voor de adviseur. De adviseur moet benadrukken dat het geen kosten zijn voor de klant, maar een investering.”

Reageer op dit artikel