nieuws

‘Europees pensioen: onbekend maakt onbemind’

Pensioen 924

Veel grote werkgevers en pensioenfondsen nemen een Europees pensioen niet in overweging omdat ze denken dat een pensioen over de grens niet betrouwbaar is. Ook zijn ze er vaak van overtuigd dat het Nederlands pensioenstelsel het best is. Dat blijkt uit een onderzoek van risicoadviseur Aon naar het eigen Europese pensioenfonds United Pensions.

‘Europees pensioen: onbekend maakt onbemind’

Aon ondervroeg 69 grote werkgevers en 13 pensioenfondsen. Bijna de helft geeft aan geen Europees pensioenfonds te overwegen. Ze vrezen een gebrek aan controle en denken dat Nederland het beste pensioenstelsel heeft. Ook vermoeden ze dat het over de grens niet goedkoper kan. Daarnaast denken veel werkgevers en fondsen dat een pensioen in België, thuisland van Aons UnitedPensions, niet betrouwbaar is en dat je daarmee de Nederlandse regels ontloopt.

Vooroordelen

Dat zijn echter vooroordelen, stelt Aon. “Er gelden strenge regels op het gebied van governance en de uitkering van een Europees pensioen kan gewoon volgens de Nederlandse wetgeving verlopen. Een Europees pensioenfonds is niet altijd de best passende oplossing, maar het is zonde als er niet eens naar wordt gekeken op basis van onterechte aannames”, aldus Heleen Vaandrager, commercieel directeur van de afdeling Retirement & Investment bij Aon.

Volgens Aon komt het erop neer dat onbekend onbemind maakt. Het vertrouwen in een Europees pensioenfonds stijgt namelijk naarmate werkgevers er bekender mee zijn. Redenen om een overstap wel te overwegen zijn voordelen voor werknemers en meedenken aan een toekomstbestendige pensioenoplossing.

Nieuwe richtlijn

Nederland moet begin 2019 de nieuwe Europese pensioenrichtlijn IORP II hebben geïmplementeerd. Die biedt meer mogelijkheden voor Europese pensioenen. De richtlijn zorgt voor hogere eisen aan het beheer van pensioenen, vooral op het gebied van bestuur en transparantie.

Reageer op dit artikel