nieuws

ABP geeft alle deelnemers inzicht in persoonlijke pensioenpot

Pensioen 1686

Pensioenfonds ABP geeft een vervolg aan een proef waarbij 21.000 deelnemers inzicht kregen in hun persoonlijke pensioenpot. Zo’n pot komt er in de loop van dit jaar voor alle actieve deelnemers, uitgezonderd militairen. De persoonlijke pensioenpot is een visualisatie waarmee mensen eenvoudiger kunnen zien welk pensioenbedrag ze hebben opgebouwd.

ABP geeft alle deelnemers inzicht in persoonlijke pensioenpot

In de persoonlijke pensioenpot brengt het ABP in beeld wat een deelnemer zelf inlegt en wat de werkgever aan pensioenpremie betaalt. Ook het resultaat van beleggingen wordt in beeld gebracht. Het pensioenfonds wil zorgen wegnemen van mensen die denken dat er rond hun pensioendatum ‘niets meer in kas’ zit. In een oogopslag moet zichtbaar zijn wat iemand straks per maand binnenkrijgt.

Activeren

ABP lanceerde de pensioenpot vorig jaar. Een eerste test noemt het pensioenfonds veelbelovend. Tegen het Algemeen Dagblad zegt Esther Iking van het pensioenfonds dat de persoonlijke pot mensen activeert. Uit zichzelf zoeken maar weinig mensen informatie over hun pensioen. Uiteindelijk bekeek 14% van de deelnemers die in de proefperiode werden benaderd de persoonlijke pensioenpot. Iking noemt dat in de krant “een hoog percentage”. Het ABP had gerekend op een respons van 10%.

Voorzichtige berekening

In de loop van het jaar wil het ABP de persoonlijke pensioenpot voor alle actieve deelnemers openstellen, met uitzondering van militairen. Dat zijn er zo’n 900.000. Volgens het AD hanteert het pensioenfonds bij de persoonlijke pensioenpot met opzet een voorzichtige berekening. Het fonds wil niet te hoge verwachtingen wekken over de hoogte van het pensioen.

Reageer op dit artikel