nieuws

Pensioenfondsen beleggen in omstreden farmabedrijf

Pensioen 819

Pensioenfondsen beleggen in omstreden farmabedrijf

Drie Nederlandse pensioenfondsen bezitten aandelen in farmaceutisch bedrijf Aurobindo Pharma, dat volgens onderzoek van Zembla roekeloos omgaat met mens en milieu in India. ABP heeft een belang van 27 miljoen euro in het bedrijf, PFZW 5,2 miljoen en SPH 250.000 euro. De fondsen zeggen in een reactie dat ze hun verantwoordelijkheid willen nemen.

“Als blijkt dat er ontoelaatbare praktijken plaatsvinden, kan dat betekenen dat we tot verkoop van onze beleggingen in dit bedrijf overgaan”, aldus ABP. Het fonds zegt met het management in gesprek te zullen gaan.

Uit het onderzoek van Zembla bleek eerder dat Aurobindo zijn werknemers te weinig betaalt en veiligheidsmaatregelen overtreedt. Ook blijkt het bedrijf chemisch afval illegaal te lozen. Dagelijks gaan in Nederlandse apotheken ongeveer 60.000 doosjes medicijnen van Aurobindo over de toonbank.

Betrokken bij ‘kap in het regenwoud’

Een paar dagen geleden spoorde de PvdD de ministers van Financiën (Wopke Hoekstra) en voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (Stef Blok) aan om een einde te maken aan de investeringen in de palmolie-industrie van pensioenfonds ABP. Nederlands grootste pensioenfonds zou betrokken zijn bij  de ‘kap in het regenwoud’  waarbij ABP € 174 miljoen investeert in destructieve palmolieplantages in Papua (Indonesië).

Reageer op dit artikel