nieuws

Vrouw kan in huis van echtgenoot wonen en toch duurzaam gescheiden zijn voor AOW

Pensioen 4212 PA

Vrouw kan in huis van echtgenoot wonen en toch duurzaam gescheiden zijn voor AOW

Een vrouw die al jaren aan de andere kant van de wereld woont dan haar echtgenoot, maar nooit scheidde, heeft toch recht op AOW voor ongehuwden. Die is hoger dan AOW voor gehuwden. De Sociale Verzekeringsbank (Svb) vindt dat de vrouw niet duurzaam gescheiden leeft, omdat ze nog in een huis woont dat eigendom is van haar man. De rechter ging hier in mee, maar in hoger beroep hield die uitspraak deze maand geen stand.

De man en vrouw (geboren in 1942) verhuisden in de jaren negentig naar Thailand. Vanaf 2007 ontvangen zij AOW naar de norm van gehuwden. In de jaren daarna sturen de vrouw en haar echtgenoot jaarlijks levensbewijzen naar de Svb waaruit blijkt dat zij op hetzelfde adres samenwonend waren.

Te oud om te scheiden

De vrouw keert echter in 2013 terug naar Nederland en gaat wonen in een huis dat eigendom is van haar echtgenoot. De man laat in zijn levensbewijs aan de Svb weten dat hij op een ander adres in Thailand woont en zijn vrouw geen huisgenoot meer is. De vrouw wil daarop AOW voor ongehuwden ontvangen.

De Svb weigert dat. Volgens de Sociale Verzekeringsbank kan er niet worden gesproken van duurzame scheiding, omdat haar echtgenoot de vrouw nog financieel ondersteunt. Ook gebruikt ze nog de achternaam van haar man. De twee willen niet scheiden omdat ze zich daar te oud voor voelen. De financiële ondersteuning, in de vorm van woonruimte, ziet de man als een soort alimentatie voor de vrouw.

Niet onder één dak

Eind december 2014 bevestigt de rechtbank Oost-Brabant het gelijk van de Svb. Het stel zou zich naar buiten toe niet presenteren “als zijnde hun samenleving duurzaam en bestendig verbroken”.

In hoger beroep vernietigt de Centrale Raad van Beroep echter die uitspraak. De man verklaart dat hij al meer dan tien jaar samenwoont met een andere vrouw. Ook in Thailand woonde het echtpaar al vijf jaar niet langer samen onder één dak.

Eigen leven

“Op grond van al deze gegevens moet geconcludeerd worden dat appellante in ieder geval vanaf haar vestiging in Nederland duurzaam gescheiden leeft van haar echtgenoot. Er is immers sprake van een door hen beiden, althans één van hen, gewilde verbreking van de echtelijke samenleving en zij leiden sindsdien ieder een eigen leven alsof zij niet gehuwd zijn met de ander. Deze toestand is door hen beiden, althans door één van hen, als bestendig bedoeld”, aldus de rechter in de beroepszaak.

Dat er sprake is van financiële ondersteuning door de man kan volgens de rechter gelijk worden gesteld met alimentatie na verbreking van de samenleving. En ook na een echtscheiding zou de vrouw het recht hebben ervoor te kiezen haar naam niet te wijzigen, aldus de uitspraak. De Svb moet de vrouw daarom met terugwerkende kracht vanaf augustus 2013 aanmerken als ongehuwd.

Creatieve oplossingen

Volgens adviseur Paul Lavrijssen van Aegon Adfis (pensioenadvies) nodigt het verschil tussen AOW voor gehuwden en ongehuwden samenwonende AOW’ers regelmatig uit tot het zoeken naar “creatieve oplossingen”. “Die creativiteit zorgt – vaak terecht – voor veel wantrouwen bij de Svb”, schrijft hij over deze zaak. Volgens Lavrijssen is het daarom niet onlogisch dat de vrouw in eerste instantie niet op haar blauwe ogen werd vertrouwd.

 

Reageer op dit artikel