nieuws

APF’en beheren samen € 9,4 miljard pensioenvermogen

Pensioen 2658

APF’en beheren samen € 9,4 miljard pensioenvermogen

Het beheerd pensioenvermogen van zeven Algemene Pensíoenfondsen (APF’en) is opgelopen tot € 9,4 miljard per ultimo 2017. Ze hebben dat ondergebracht in 22 collectiviteitskringen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Het beheerd pensioenvermogen van de APF’en, sinds 2016 een nieuw type pensioenaanbieder, is na anderhalf jaar bijna net zo groot als dat van premiepensioeninstellingen (PPI’s) en multi-ondernemingspensioenfondsen samen. PPI’s beheerden eind 2017 € 6,7 miljard, multi-ondernemingspensioenfondsen € 2,9 miljard. Daarnaast zijn er de traditionele pensioenfondsen en levensverzekeraars.

12 nieuwe kringen

Het pensioenvermogen bij de zeven APF’en komt voor 95% voor rekening van de drie grootste. Dat zijn het Unilever APF, Stap (Aegon) en Het Nederlandse Pensioenfonds (ASR). De andere vier APF’en zijn: Centraal Beheer APF, De Nationale (NN), Delta Lloyd en Volo (van PGGM).

De pensioenvermogens van APF’en zijn ondergebracht in collectiviteitskringen, die elk een separate financiële eenheid vormen. In de afgelopen anderhalf jaar zijn 22 van die kringen opgericht. Tien daarvan zijn voortzettingen van voormalige, zelfstandige pensioenfondsen, de ander twaalf zijn nieuw opgerichte financiële eenheden. Het aantal collectiviteitskringen per APF loopt uiteen van één tot zes kringen.

Reageer op dit artikel