nieuws

‘AOW-leeftijd mogelijk wisselgeld in discussie pensioenstelsel’

Pensioen 4477

Het ministerie van Sociale Zaken zou overwegen de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd terug te draaien in ruil voor instemming van de vakbonden met een nieuw pensioenstelsel. Dat schrijft De Telegraaf vandaag.

‘AOW-leeftijd mogelijk wisselgeld in discussie pensioenstelsel’

Volgens de krant heeft het ministerie drie opties bestudeerd om vakbonden te verleiden een handtekening te zetten onder een nieuw pensioenakkoord. Daarvan lijken aanpassingen van de koppeling van levensverwachting en AOW-leeftijd en een regeling voor zware beroepen geen haalbare kaart, schrijft De Telegraaf. Terugdraaien van de versnelde verhoging van de AOW-leeftijd wordt wel serieus overwogen. Tot nu toe zijn de vakbonden niet enthousiast over een stelsel met individuele pensioenpotjes.

Tegenvaller van ruim miljard

Tijdens Rutte I werd de AOW-leeftijd in stapjes verhoogd naar 67 jaar in 2023. Rutte II versnelde die verhoging door in 2021 al op 67 jaar uit te komen. Vakbond FNV wil dat dit teruggedraaid wordt. Dat zou voor het kabinet-Rutte III wel een fikse tegenvaller opleveren. Volgens De Telegraaf ontstaat er een gat van ruim een miljard euro, doordat deze kabinetsperiode ouderen eerder met pensioen gaan dan waar rekening mee is gehouden.

Volgens ‘goed ingelichte bronnen’ van de krant wordt deze optie toch serieus onderzocht. Minder enthousiast zouden ze bij Sociale Zaken zijn om de koppeling met de levensverwachting los te laten. Na 2021 is de verhoging van de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. Voor 2022 staat al vast dat de AOW-leeftijd daardoor op 67 jaar en 3 maanden uitkomt. Door een stagnatie in de levensverwachting geldt die leeftijd ook in 2023.

Reageer op dit artikel