nieuws

Radar duikt in commotie over nabestaandenpensioen

Pensioen 10295

Radar duikt in commotie over nabestaandenpensioen

In de uitzending van Avro-Tros Radar van gisteravond werd onder andere het onderwerp van partnerpensioen behandeld. De programmamakers gingen in op de vaak moeilijk te begrijpen informatie over partnerpensioen. In de aflevering kwamen voorbeelden voorbij van hoe het fout kan gaan. Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt was aanwezig. “Dit moet goed geregeld zijn. De regels moeten zodanig zijn dat het helder is wat je krijgt”, aldus Omtzigt.

De centrale vragen waren ditmaal: “Want wat gebeurt er bijvoorbeeld met het pensioen dat je hebt opgebouwd als je gaat scheiden? Of mag je ervan uitgaan dat je partner een nabestaandenpensioen krijgt als je overlijdt?”

Ingewikkelde materie

In de aflevering werd onder andere het voorbeeld van Cora Tigges behandeld. Tigges scheidde in 2007 na 27 jaar huwelijk. Tigges werkte heel even maar zorgde voornamelijk voor de kinderen, haar man werkte. “Tijdens de scheiding zou het opgebouwde pensioen eerlijk verdeeld worden. Haar ex-man zou de papierwinkel regelen, maar hij heeft de formulieren nooit opgestuurd naar zijn pensioenfonds. Cora tast tien jaar na haar scheiding nog steeds in het duister: hoeveel inkomen heeft ze als ze straks zélf met pensioen gaat?”, zo valt te lezen op de site van Radar.

Bot vangen

“Bij die pensioenfondsen vang ik bot, wat ik begrijpen kan, want ik ben niet de eigenaar van het pensioen. Zij geven mij geen duidelijkheid en sturen mij dus naar mijn ex-echtgenoot. Ik ben “on speaking terms” met hem. Ik heb geen onenigheid met hem, maar ik weet ook niet waarom hij het niet doet. En ik wil ook geen ruzie,” meldde Tigges. “Na een echtscheiding heb je wettelijk recht op het ouderdomspensioen van je ex-partner en je ex heeft recht op een deel van jouw ouderdomspensioen. Het gaat in de regel om de helft van het opgebouwde ouderdomspensioen tijdens het huwelijk. Eerder en later opgebouwde pensioenrechten tellen niet mee. Die verdeling heet pensioenverevening”, zo schrijft Radar.

Vrouwen niet geholpen

Radar ontving meerdere klachten waarin duidelijk werd dat ex-partners weigeren mee te werken en pensioenfondsen geen informatie verstrekken. Het programma meldt dat er veel onwetendheid is bij mensen. “De meeste gescheiden stellen weten niet dat ze zelf actie moeten ondernemen. Volgens de Pensioenfederatie, de belangenbehartiger van zo’n 220 pensioenfondsen, regelt slechts 30 tot 50 procent van de gescheiden echtparen hun pensioenverevening via hun pensioenfonds. En uit recent onderzoek van stichting Pensioenregister (pdf) onder gescheiden vrouwen blijkt dat: “36% van de gescheiden vrouwen niet wisten dat ze bij scheiding iets moeten regelen voor het pensioen. Slechts 30% van de gescheiden vrouwen weet dat een scheiding invloed heeft op het pensioen. 78% van de vrouwen tijdens de scheiding niet is geholpen bij het regelen van pensioenzaken.”

Commotie over versobering

Kamerlid Omtzigt (CDA) houdt zich ook bezig met het onderwerp. Hij stelde onlangs Kamervragen aan staatssecretaris Menno Snel (Financiën) en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) over de “plotselinge” versobering van de nabestaandenpensioen. Over deze versobering is veel commotie, mede doordat grote pensioenfondsen als het ABP de bijbehorende compensatieregeling afschaffen. Die compensatie is bedoeld voor achterblijvende partners die geen of maar een gedeeltelijke ANW-uitkering ontvangen.

Regels

Omtzigt zei onder andere in de uitzending: “Dit moet goed geregeld zijn. De regels moeten zodanig zijn dat het helder is wat je krijgt. Ik heb de wet een aantal jaar geleden veranderd dat als je de AOW-leeftijd bereikt dat je op dat moment kunt uitruilen, dus zelf een stukje pensioen en een nabestaanden pensioen. Maar er is nog een groot probleem als je geen 65 bent, of 66, dan moeten, vind ik, de sociale partners er voor zorgen dat ze het pensioen gaan standaardiseren en het nieuwe pensioenstelsel er voor zorgen dat die dekking doorloopt. Ook als je een tijdje werkeloos bent, als het kan ook als je, daar moet je wel voor betalen, even zzp’er bent.” Hij vervolgde: “Wat nu heel ingewikkeld is, is dat bijna alle pensioenfondsen verschillende regels hebben. Als je bij twee of drie fondsen zit, sluit het bijna nooit op elkaar aan.”

De ‘negatieve optie’

Om de pensioenverdeling goed te regelen moet binnen twee jaar na het verbreken van een geregistreerd partnerschap of een echtscheiding het pensioenfonds zijn ingelicht over de scheiding en de verdeling van het opgebouwde pensioen. Pensioenadvocaat Theo Gommer pleit in de uitzending dat de termijn van twee jaar afgeschaft kan worden. Hij stelt ‘de negatieve optie’ voor: “In dat geval wordt de man aangeschreven en er wordt gezegd; het pensioen wordt rechtstreeks uitgekeerd tenzij je het daar niet mee eens bent. Nou dan denk ik dat 90% van de mannen al zeggen; nou ja dan moet dat maar. Dus dan hebben we die slagen al opgelost. En voor de toekomst moet denk ik opnieuw worden gekeken hoe we pensioenrechten verdelen bij een echtscheiding uitgaande van het feit dat mannen en vrouwen partners steeds meer arbeidsuren hebben en steeds meer gelijke inkomsten.”

 

Reageer op dit artikel