nieuws

Europees pensioenproduct is ‘uitkomst voor zzp’ers’

Pensioen 1433

Europees pensioenproduct is ‘uitkomst voor zzp’ers’

Het Pan-Europees persoonlijk pensioenproduct (PEPP) zou een uitkomst kunnen zijn voor zzp’ers. Dit stelt Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) in het Algemeen Dagblad. Van ’t Veld voert straks namens het Europarlement de onderhandelingen met de lidstaten.

Het PEPP biedt nieuwe mogelijkheden voor individuele pensioenopbouw voor Europese burgers, vooral in landen met een minder goed ontwikkeld pensioenstelsel. Nederland zou als land met een degelijk pensioenstelsel weinig baat bij zo’n derdepijlerpensioen maar In ’t Veld (foto) ziet dat anders. Ze wijst op de verbondenheid van de Europese economieën. Een Europees pensioen zou er voor moeten zorgen dat veel meer Europeanen geld voor hun oude dag opzij gaan leggen. In Nederland ziet zij vooral toekomst voor het PEPP voor zzp’ers, die veelal nog niets aan pensioen doen.

Inleg veilig

De nieuwe verzekering heeft wel dringend regels nodig, stelt In ’t Veld in het AD. “We moeten oppassen voor cowboyproducten”, zegt ze. “Aanbieders moeten degelijk zijn, premiebetalers moeten ervan op aan kunnen dat hun inleg veilig is en ze minstens hun kapitaal terugkrijgen. Belangrijk is wel dat lidstaten die meedoen het PEPP fiscaal een duwtje in de rug geven.”

Shoprecht voor deelnemers

In Nederland moet Van ’t Veld eerst de weerstand overwinnen in Politiek Den Haag waar de combinatie pensioen en Europa gevoelig ligt. De branche staat -logischerwijs- wel positief tegenover het PEPP. Wel is het volgens het Verbond van Verzekeraars en de Vereniging van Premie Pensioen Instellingen belangrijk dat er een voldoende ruim en innovatief aanbod komt en deelnemers ‘shoprecht’ krijgen. Op die manier zou het nieuwe product goed tot zijn recht kunnen komen. De brancheorganisaties hebben dit advies ook neergelegd bij het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie.

Reageer op dit artikel