nieuws

ABP belooft beterschap na gebrekkige communicatie over ANW-compensatie

Pensioen 4922

ABP belooft beterschap na gebrekkige communicatie over ANW-compensatie

ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool beloofde gisteravond in tv-programma Radar beterschap over de communicatie rondom de afschaffing van de ANW-compensatie. “We gaan hier lering uit trekken, het moet een volgende keer echt beter.” Ze heeft de sociale partners opgeroepen een collectieve verzekering af te sluiten voor ABP-deelnemers.

Wortmann reageerde bij Radar op de onrust die is ontstaan door de snelle afschaffing van de ANW-compensatie voor ABP-deelnemers. Van die regeling maken volgens de bestuursvoorzitter 15.000 mensen gebruik. Zij krijgen bij overlijden van hun partner een aanvulling op hun nabestaandenpensioen als ze van de overheid geen of maar een gedeeltelijke ANW-uitkering krijgen. Volgens Wortmann is de regeling “te complex” en “niet uitvoerbaar” geworden. De compensatie vervalt daarom voor mensen die na 31 januari 2018 komen te overlijden.

‘Absolute blunder’

De kritiek hierop draaide vooral om de snelheid van afschaffing en de gebrekkige communicatie. Deelnemers kregen hierover pas in december een brief. Vooral (ongeneeslijke) zieke mensen maken zich grote zorgen dat als hun partner alleen achterblijft hij of zij moet rondkomen van een inkomen onder de armoedegrens. “Een absolute blunder”, aldus pensioenadvocaat Theo Gommer in Radar. “Dit kan gewoon niet. Als ik de baas zou zijn geweest, had ik er 1 à 2 jaar voor uitgetrokken om dit goed te communiceren.”

Wortmann erkende dat het ABP zich hierin heeft verslikt. “Hoe we communiceren en de tijd die we hiervoor uittrekken, moet een volgende keer echt beter. We gaan hier lering uit trekken.”

Collectieve verzekering

In de uitzending zei Wortmann niet te kunnen inschatten hoeveel mensen zich aanvullend moeten verzekeren om niet het risico te lopen dat hun partner onder de armoedegrens komt als ze zelf overlijden. Ze heeft de sociale partners gevraagd voor ABP-deelnemers een collectieve verzekering te sluiten. “De praktijk leert dat mensen dan voordeliger uit zijn dan als ze zich individueel verzekeren. Het is een type regeling die andere pensioenfondsen ook hebben. We hebben de sociale partners hiertoe opgeroepen. Komende week voeren ze hier overleg over”, aldus de ABP-voorzitter in de Radar-studio.

De onrust over de ANW-compensatie was eerder deze week mede reden voor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt om de minister vragen te stellen over de versobering van het nabestaandenpensioen.

Reageer op dit artikel