nieuws

Pensioenfonds en staat gedagvaard door Zelfstandigen Bouw

Pensioen 1742

Pensioenfonds en staat gedagvaard door Zelfstandigen Bouw

Als een bemiddelingspoging vóór 1 januari 2018 niet lukt moeten Bedrijfstakpensioenfonds (Bpf) Schilders en de staat zich bij de rechter verantwoorden. Volgens PensioenPro blaast Zelfstandigen Bouw alleen dan de dagvaarding af voor de verplichte deelname van zelfstandigen in het pensioenfonds.

PensioenPro meldt dat het uitbrengen van de dagvaarding een nieuwe stap is in de strijd van Zelfstandigen Bouw tegen verplichte deelname.

Dispensatie

Volgens PensioenPro zijn eerdere pogingen om dispensatie te krijgen voor zelfstandige schilders die uit het pensioenfonds willen stappen mislukt. Het fonds is van mening dispensatie in strijd is met het principe van een evenwichtige belangenbehartiging en is een dergelijke optie niet in het belang van de zzp’er.  Zelfstandigen Bouw liet daarop een jurist naar de zaak kijken die uiteindelijk concludeerde dat onder meer de verplichtstelling in strijd is met EU-recht.

Onafhankelijke bemiddelaar

Zelfstandigen Bouw kondigde vervolgens aan naar de rechter te stappen waarna het ministerie van Sociale Zaken (SZW) het initiatief nam voor een bemiddelingspoging. Ondanks de gesprekken die zijn gevoerd om een onafhankelijke bemiddelaar de zaak op zich te laten nemen, heeft het ministerie volgens voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw nog niet gereageerd over de vervolgstappen.

Het pensioenfonds stelt dat zij echter alleen een regeling uitvoeren. Het fonds wijst naar de sociale partners die de regeling hebben afgesproken en een verplichtstelling hebben aangevraagd bij SZW.

Reageer op dit artikel