nieuws

Koolmees geeft pensioenuitvoerders jaar om heel kleine pensioenen op te schonen

Pensioen 1728

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken gaat met de pensioensector afspraken maken over een opschoonactie van de heel kleine pensioenen. Het gaat om aanspraken van minder da € 2 per jaar. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat hij deelnemers tot 1 januari 2019 de tijd wil geven om gebruik te maken van individuele waardeoverdracht. Pensioenuitvoerders hebben die periode nog het recht op afkoop. De stemming over het Wetsvoorstel waardeoverdracht kleine pensioenen werd gisteren met een week uitgesteld in verband met een rechterlijke uitspraak over waardeoverdracht door Pensioenfonds Sabic.

Koolmees geeft pensioenuitvoerders jaar om heel kleine pensioenen op te schonen

Koolmees wil het onderdeel ‘heel klein pensioen’ uit het Wetsvoorstel waardeoverdracht kleine pensioenen een jaar later laten ingaan. “Op die manier is er voldoende tijd voor een eenmalige ‘opschoonactie’ bij pensioenuitvoerders”, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Tot 1 januari 2019 kunnen deelnemers gebruikmaken van de mogelijkheid tot individuele waardeoverdracht en pensioenuitvoerders van het recht op afkoop.

Laatste poging

De minister komt met het uitstel tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer. Met het aanhouden van heel kleine pensioenaanspraken in de pensioenadministratie zijn hoge kosten gemoeid. Daarom komen die heel kleine aanspraken na 1 januari 2019 te vervallen. Het blijkt echter dat veel mensen tot nu toe niet hebben gereageerd op afkoopbrieven. Bovendien maken maar weinig deelnemers gebruik van individuele waardeoverdracht. De opschoonactie ziet Koolmees als “een laatste poging om het heel kleine pensioen bij de betreffende mensen te krijgen”.

Stemming uitgesteld

De Tweede Kamer zou dinsdag stemmen over het Wetsvoorstel waardeoverdracht kleine pensioenen. Dat regelt dat pensioenfondsen en verzekeraars kleine pensioenen (tot € 467 per jaar) bij elkaar op mogen tellen in plaats van ze in een keer uit te keren. De stemming werd echter met een week uitgesteld na vragen van 50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen. Hij wees de minister op een uitspraak van de rechtbank Limburg. Die bepaalde vorige week dat Pensioenfonds Sabic de opgebouwde pensioenaanspraken bij een pensioenleeftijd van 65 jaar niet via een collectieve waardeoverdracht mag omrekenen naar pensioenaanspraken met een pensioenrichtleeftijd van 67 jaar. De Kamer wil voordat er gestemd wordt eerst van Koolmees weten wat deze uitspraak betekent voor de wet.

Reageer op dit artikel