nieuws

Japanse arts (105): ‘Ga ver na je 65e pas met pensioen’

Pensioen 1740

Japanse arts (105): ‘Ga ver na je 65e pas met pensioen’

De Japanse arts Shigeaki Hinohara, die wordt gezien als één van de grondleggers van de moderne Japanse geneeskunde, raadt aan ver na je 65e pas met pensioen te gaan, zo meldt platform Business Insider. De 105-jarige arts gaf vlak voor zijn dood een paar maanden geleden nog een aantal basisregels voor een lang en gezond leven.

Volgens Business Insider legt de arts in het interview uit dat de pensioenleeftijd in Japan lang geleden is vastgesteld op 65, toen de gemiddelde levensverwachting nog 68 jaar was. De arts bleef tot een paar maanden voor zijn dood in Tokio nog patiënten behandelen. “Hij had een agenda met ruimte voor afspraken tot vijf jaar verder en werkte tot 18 uur per dag”, aldus Business Insider.

Plezier

Eén van de tips die de arts meegaf: “Maak je niet teveel zorgen over op tijd eten of genoeg slapen, maar heb plezier. We kunnen ons allemaal herinneren hoe we als kinderen – terwijl we plezier maakten – vaak vergaten om te eten of slapen. Ik denk dat we die houding als volwassenen moeten behouden. Het is het beste om je lichaam niet te vermoeien met teveel regels over lunchtijd en bedtijd.”

AOW een WIA-uitkering

In Nederland geven verschillende organisaties aan dat de pensioenleeftijd te snel omhoog gaat. Zo liet vakbond CNV afgelopen zomer weten dat alle werknemers door deze snelle verhoging risico lopen. Werkgeversbonden voor de bouw, metaalindustrie en de installatiebranche trokken ook aan de bel en deden een oproep om de AOW-leeftijd te flexibiliseren. De bonden reageerden op waarschuwingen van pensioenfondsen in de metaal en de zorg en gaven aan dat steeds meer mensen in zware beroepen hun pensioen niet op eigen kracht halen. Professionals uit deze sectoren hebben de laatste jaren richting hun AOW een WIA-uitkering.

Reageer op dit artikel