nieuws

Dekkingsgraad pensioenfondsen weer stapje vooruit

Pensioen 674

Dekkingsgraad pensioenfondsen weer stapje vooruit

De pensioenfondsen weten met kleine stapjes hun dekkingsgraad te verbeteren. De gemiddelde dekkingsgraad is in oktober gestegen van 108% naar 109%, zo meldt Aon Hewitt in de maandelijkse Pensioenthermometer. Vorige maand werd ook al een procentpunt winst geboekt.

De belangrijkste graadmeter is de beleidsdekkingsgraad. Die geeft een beeld van de ontwikkeling in de laatste twaalf maanden. De beleidsdekkingsgraad is maatgevend voor kortingen en indexatie en is gestegen van 104% naar 105%. Volgens Aon heeft het besluit van de ECB om het opkoopprogramma van staatsobligaties af te bouwen (nog negen maanden € 30 miljard per maand) beperkt invloed gehad op de rentemarkt. “Mede daardoor daalde de rente in oktober met circa 6 basispunten.”
De Ultimate Forward Rate (UFR) bleef 2,7%. De UFR is een maatstaf voor het berekenen van de waarde van toekomstige verplichtingen. Die waarde is met ongeveer 1,3% toegenomen.

Groeiend vermogen

De beleggingsportefeuille van pensioenfondsen noteerde in oktober plussen. De vastrentende waarden gingen 2,0% omhoog, aandelen in ontwikkelde markten werden 3,4% meer waard en de opkomende markten plusten 5,0%. Per saldo is het vermogen van pensioenfondsen met 2,5% gegroeid.

Reageer op dit artikel