nieuws

Ongezonde levensstijl hand in hand met troebel zicht op pensioen

Pensioen 1394

Ongezonde levensstijl hand in hand met troebel zicht op pensioen

Mensen met een slechte gezondheid verdiepen zich minder in pensioen. Dit blijkt uit het jaarlijkse wereldwijde pensioenonderzoek van Aegon. Directeur Maarten Edixhoven van Aegon Nederland spreekt van een zorgelijke ontwikkeling.

Van de Nederlanders verwacht 63% gezond oud te worden, zo blijkt uit het onderzoek dat werd uitgevoerd onder 16.000 respondenten in 15 landen. We scoren een magere 6- als het gaat om  om pensioen voorbereiding, terwijl we de hoogste pensioenleeftijd hebben ter wereld. Ter vergelijking: Amerikanen scoren een 7.

Relatie gezondheid en pensioenvoorbereiding

Dit jaar is voor het eerst de relatie tussen gezond leven en pensioenvoorbereiding onderzocht. Maarten Edixhoven, algemeen directeur van Aegon Nederland: “Gezondheid heeft een positieve invloed op sparen en pensioenplanning. Andersom zien we dat een slechte gezondheid en gebrek aan kennis en planning samenvallen, dat is een zorgelijke ontwikkeling. Een goed pensioen is voor iedereen belangrijk, zeker nu we bijna allemaal veel ouder worden.”

Verwachte pensioenleeftijd

De onderzoekers zien een groot verschil tussen de verschillende landen als het gaat om de verwachte pensioenleeftijd; Nederlanders schatten die op 67 jaar, terwijl werknemers in China al met 56 jaar met pensioen denken te gaan. Hoewel de score voor het pensioenbewustzijn iets hoger is dan in 2016, is het nog steeds zorgelijk laag. Edixhoven: “Vaak blijkt dat de geschatte eigen pensioenleeftijd veel lager ligt dan de daadwerkelijke pensioenleeftijd. Zelf sparen of kosten besparen voor het pensioen is een universele noodzaak, zeker nu overheden zich steeds verder terugtrekken en van werknemers wordt verwacht dat zij dit zelf regelen.”

Aanbevelingen voor overheden

Wereldwijd gaf 82% van de ondervraagden te kennen zich zorgen te maken over hun gezondheid op latere leeftijd. Ook is maar 25% positief over hun financiële situatie tegen die tijd. Nederlanders scoren net iets hoger met 30%. De onderzoekers doen in het rapport een aantal aanbevelingen voor overheden, werknemers en werkgevers om het sparen voor later makkelijker te maken, zoals belastingvoordeel voor werkgevers die extra sparen voor hun werknemers, meer voorlichting over de noodzaak om zelf te sparen voor het pensioen en meer aandacht voor gezond ouder worden.

Reageer op dit artikel