nieuws

‘SER adviseert individuele pensioenrekening en pas laat zekerheid over pensioenhoogte’

Pensioen 1160

‘SER adviseert individuele pensioenrekening en pas laat zekerheid over pensioenhoogte’

De Sociaal-Economische Raad (SER) wil dat in een nieuw pensioenstelsel individuele spaarrekeningen komen en dat de hoogte van het pensioen pas tien jaar voor pensionering duidelijk wordt. De pensioenhoogte hangt dan af van het beleggingsresultaat.

Dat blijkt uit een vertrouwelijk conceptadvies van de SER aan de onderhandelaars voor een nieuw kabinet, waar de Volkskrant vrijdagochtend over bericht. De SER wil wel dat de pensioenfondsen behouden blijven. Ook wil het orgaan dat het verplicht blijft voor werkgevers en voor werknemers in loondienst om pensioen op te bouwen, met een premie die in het sociaal overleg wordt vastgesteld.

Pensioenhoogte pas laat bekend

Wat moet veranderen is dat pensioenfondsen in de toekomst geen vastgestelde pensioenhoogte meer beloven aan de deelnemers. In het SER-model storten werknemers hun pensioenpremie op een individuele pensioenrekening. Het pensioenfonds belegt dit geld collectief, dus zonder tussenkomst van de deelnemers, aldus de Volkskrant op basis van het SER-advies.

Deelnemers kunnen op hun pensioenrekening zien wat ze voor hun pensioen sparen. Als het aan de SER ligt wordt de uitkeringshoogte echter pas tien jaar voor het bereiken van de pensioendatum bekend. “Vanaf dat moment hevelt hij jaarlijks geld over van zijn eigen spaarpot naar een collectieve pensioenpot met minder beleggingsrisico”, schrijft de Volkskrant.

Vraagtekens bij doorsneepremie en buffer

Volgens de krant is het conceptadvies nog niet compleet. Zo staat er niets in over een eventuele pensioenregeling voor zzp’ers. Ook zou de Sociaal-Economische Raad zich nog buigen over een aantal prangende vragen. Dat zijn bijvoorbeeld hoe een overgangsregeling eruit moet zien voor de huidige doorsneepremie. Afschaffen daarvan kan tot ongelijkheid leiden tussen generaties.

Ook breekt de SER zich het hoofd over de hoogte van een buffer die nodig is om tegenvallende rendementen door slecht economisch tij op te vangen. In goede tijden (bij een rendement van 6% of meer) wordt die buffer gevuld, als het minder gaat kan erop worden teruggevallen. Volgens de Volkskrant heeft die buffer voor de SER ook een tweede functie. De vakbonden willen met dit ‘solidariteitsmechanisme’ commerciële partijen zoals verzekeraars buiten het nieuwe stelsel houden.

Reageer op dit artikel