nieuws

Dekkingsgraad pensioenfondsen procentpunt omhoog door stijgende rente

Pensioen 638

Dekkingsgraad pensioenfondsen procentpunt omhoog door stijgende rente

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in januari gestegen van 102% naar 103%. Doordat de rente in januari verder opliep, zagen de fondsen hun financiële verplichtingen afnemen.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van adviesbureau Aon Hewitt. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen of indexatie, bleef gelijk op 98%.

Afgelopen jaar leek het er lang op dat veel fondsen mogelijk moesten gaan snijden in de pensioenen. Die vrees week pas toen de al lang erg lage rente in het laatste kwartaal weer wat begon op te krabbelen. Aon Hewitt verwacht dat hooguit vijf fondsen binnenkort een beperkte korting zullen moeten doorvoeren.

Fundamentele stelselwijzigingen

Aon Hewitt voorziet dat het pensioenstelsel een belangrijk thema wordt in de komende campagne voor de Kamerverkiezingen. “In de laatste peilingen is een krappe meerderheid voor een pensioenstelsel met individuele pensioenpotjes met collectieve risicodeling. Afhankelijk van de verkiezingsuitslag kan 2017 de meest fundamentele stelselwijzigingen sinds jaren opleveren”, aldus het adviesbureau.

 

Reageer op dit artikel