nieuws

Pensioen beschikbare premieregeling derde kwartaal 2016 gelijk gebleven

Pensioen 1036

Pensioen beschikbare premieregeling derde kwartaal 2016 gelijk gebleven

De pensioenuitkering van de gemiddelde beschikbare premieregeling (de ‘DC-regeling’) is in het derde kwartaal van 2016 gelijk gebleven. Dat blijkt uit de Pensioenvergelijker, een index waarmee adviesbureau Aon Hewitt ieder kwartaal de potentie van beschikbare premieregelingen peilt.

Een 40-jarige werknemer met een modaal inkomen kan nu bij pensionering 687 euro per maand aan pensioen tegemoet zien. De index van Aon Hewitt stond eind september 2016 op 75 punten, net zo hoog als drie maanden eerder. In het derde kwartaal daalde de marktrente, maar die leidde niet tot een daling van de uitkering. Dat schrijft de Pensioenvergelijker toe aan de verbeterde economische vooruitzichten; in de toekomst worden hogere beleggingsrendementen verwacht.

Het zakken van de marktrente in het derde kwartaal van 2016 zorgde wel voor een daling in de beleidsdekkingsgraad voor pensioenfondsen: van 100% naar 98%.

Variabele uitkering
In de Pensioenvergelijker van Aon Hewitt speelt de ontwikkeling van de marktrente een belangrijke rol. Dat komt vooral doordat de marktrente op de pensioendatum bepalend is voor de aan te kopen uitkering. Met de komst van de Wet verbeterde premieregeling, die sinds 1 september geldt, is zo’n vaste uitkering echter niet meer verplicht en kunnen werknemers ook voor een variabele uitkering kiezen. Of het belang van de marktrente daardoor ook afneemt, is nog onduidelijk, schrijft Aon Hewitt in een persbericht. “De meeste pensioenuitvoerders zijn nog met hun productontwikkeling bezig. In 2017 zal duidelijk worden hoe de producten eruit komen te zien en hoeveel medewerkers daadwerkelijk voor een variabele uitkering kiezen.”

Reageer op dit artikel