nieuws

Jochem Dijckmeester (34) jonge pensioenfondsbestuurder van het jaar

Pensioen 2111

Jochem Dijckmeester (34) jonge pensioenfondsbestuurder van het jaar

De 34-jarige Jochem Dijckmeester mag zich een jaar lang jonge pensioenfondsbestuurder van het jaar noemen. Dijckmeester is bestuurder van Pensioenfonds UWV en van Pensioenfonds PGB. Hij werd maandagmiddag tijdens een netwerkbijeenkomst van jonge pensioenfondsbestuurders in Utrecht in het zonnetje gezet door Stichting Pensioenlab en headhunter Whyz.

Het is voor het eerst dat een jonge pensioenfondsbestuurder (jonger dan 40) van het jaar is benoemd. Stichting Pensioenlab (een initiatief van CNV Jongeren, FNV Jong en VCP Young) en searchbureau Whyz riepen de prijs in het leven om aandacht te vragen voor de in hun ogen noodzakelijke verjonging van pensioenfondsbesturen. Dijckmeester is een jaar lang ambassadeur van die verjongingsmissie. Later in 2017 mag hij een pensioenevent organiseren met een eigen thema.

Whatsapp-groep met jonge pensioendeelnemers

Dijckmeester werkt als adviseur beleid en innovatie bij het UWV en zit daarnaast in het bestuur van twee pensioenfondsen. Hij is lid van de juridische commissie en de communicatiecommissie van het Pensioenfonds UWV en hij beheert de portefeuille strategische communicatie in het Pensioenfonds PGB. Volgens hem maakt zijn leeftijd het besturen van een pensioenfonds eerder eenvoudiger dan lastiger. “Op dit moment kom je als jonge pensioenfondsbestuurder heel makkelijk bij organisaties binnen, ook bij politici. Dat komt doordat je als verfrissend en innoverend wordt gezien”, vertelde Dijckmeester aan zijn circa 30 jonge collega’s die op de netwerkbijeenkomst in de Jaarbeurs in Utrecht af waren gekomen.

Dijckmeester probeert ook de jonge pensioendeelnemers in zijn fonds te betrekken bij de besluitvorming van het fondsbestuur. Zo heeft hij een whatsapp-groep met zo’n 40 jonge deelnemers aangemaakt waarin hij bij wijze van proef vragen stelt over onderwerpen die ter tafel komen in het bestuur. “Je kunt in zo’n groep heel snel met Google Forms een paar ja-neevragen voorleggen. Je krijgt vrijwel direct feedback en dat is leuk. Ik app zelf daarna ook welk standpunt ik heb ingenomen.”

Genoeg ambitieuze jongeren

Uit onderzoek van Whyz onder jonge pensioenfondsbestuurders blijkt dat meer dan de helft van hen het begrijpelijk vindt dat veel twintigers en dertigers niet weten hoe pensioenen zijn georganiseerd. Volgens directeur Pieter Riedstra van Whyz zouden meer jonge bestuurders een kans moeten krijgen. “Zij weten immers waarom hun leeftijdsgenoten zich nog onvoldoende bewust zijn van hun pensioen, en vooral hoe ze dat moeten oplossen. Er zijn genoeg ambitieuze en capabele jonge bestuurders, maar ze worden nog onvoldoende gevonden door huidige besturen”, aldus Riedstra. De Whyz-directeur hoopt dat de eerste netwerkborrel een vervolg krijgt met meerdere bijeenkomsten van jonge pensioenfondsbestuurders. “Natuurlijk met als doel dat de groep van bestuurders onder de 40 elk jaar wat groter wordt.”

Iedereen vertegenwoordigd

Voorzitter Ellen te Paske-Lievestro van mede-initiatiefnemer Stichting Pensioenlab vindt het belangrijk dat de eigen kijk die jongeren hebben op pensioen wordt meegenomen in de besluitvorming. “Pensioen gaat ook hen aan. Het is zaak dat iedereen zich vertegenwoordigd voelt in de besluitvorming, ook jongeren, en dat is op dit moment nog onvoldoende het geval. Daarom streven wij naar een diverser pensioenfondsbestuur.”

Naast Jochem Dijckmeester, waren ook Anna Grebenchtchikova (26, bestuurslid Pensioenfonds PMA) en Jochem Sluis (34, bestuurslid Pensioenfonds Fysiotherapeuten) genomineerd voor de prijs. De jury bestond uit Ivo Frielink (pensioenfonds Robeco), Erik Hulshof (Pensioenfonds Bouw) en Ellen te Paske-Lievestro (voorzitter Stichting Pensioenlab). De gehele pensioensector kon in januari stemmen op de genomineerden. Pensioenlab en Whyz willen de prijs elk jaar gaan uitreiken.

Op de foto: Jochem Dijckmeester krijgt de prijs van jonge pensioenfondsbestuurder van het jaar uit handen van jurylid Ellen te Paske-Lievestro.

Reageer op dit artikel