nieuws

Pensioenfondsen zoeken rendement vaker buiten de beurs

Pensioen 1137

Pensioenfondsen zoeken rendement vaker buiten de beurs

Pensioenfondsen beleggen steeds vaker buiten de beurs om. De lage rentestand noopt hen om te investeren in meer exotische beleggingen zoals het riool in Londen of een kaplaarzenfabrikant uit Raalte. Dit schrijft het Financieel Dagblad. 

De krant becijfert dat de buiten-de-beurs-beleggingen van alle institutionele partijen nu goed zijn voor $ 6.200 mrd, 7,5% van al het beheerd vermogen wereldwijd. De Britse vermogensbeheerder Standard Life Investments schat dat dit het het aandeel ‘illiquide beleggingen’ over tien jaar wel kan zijn gegroeid tot 10% ($ 8.000 mrd)

Riool, tolwegen en kaplaarzen
De Nederlandse Pensioenbeheerder APG belegt al zo’n 20% van het vermogen van meer dan €444 mrd buiten de beurs om, onder meer in Franse tolwegen, maar ook in Thames Water, het bedrijf dat in Londen bouwt aan een superriool. Ook pensioenbeheerder PGGM, het Dutch Infrastructure Fund en verzekeraar Allianz steken geld in het Londense riool. Dichter bij huis steekt pensioenfonds PGB via een MKB-leningenfonds geld in kaplaarzenfabrikant Dunlop uit het Overijsselse Raalte.

Opslag voor illiquiditeit
De institutionele beleggers die geld steken in dergelijke beleggingen, krijgen een opslag omdat ze hun geld voor langere tijd kwijt zijn ten opzichte van beleggingen via de beurs. Die opslag staat wel onder druk nu meer beleggers de illiquide markt ontdekken. Volgens Willis Towers Watson bedraagt de opslag momenteel 100 basispunten ofwel 1 procentpunt, ten opzichte van investeringen die wel verhandelbaar zijn. Zeven jaar geleden was dat nog twee keer zo veel.

Reageer op dit artikel