nieuws

Onderzoek Aegon: Nederlander wil met geld pensioen schuiven

Pensioen 243

Onderzoek Aegon: Nederlander wil met geld pensioen schuiven

Nederlanders willen gemakkelijker met hun geld kunnen schuiven tussen pensioen, hypotheek en zorg. De helft van de ondervraagden zou de pensioenpremie voor wat anders willen bestemmen dan alleen hun pensioen. Bijvoorbeeld voor het aflossen van de hypotheekschuld. Dat blijkt uit onderzoek van Aegon.

Omdat pensioenopbouw, hypotheken en zorg in Nederland juridisch en fiscaal van elkaar gescheiden, is het niet mogelijk het een met het ander te financieren. Uit het onderzoek van Aegon blijkt echter dat de helft van de werknemers liever meer vrijheid heeft bij besteding van de pensioenpremie. “Als de wet het toestond, zou 28% van de Nederlanders hun hypotheek willen aflossen met een deel van de pensioenpremie. Onder jongere werknemers is die wens het grootst, rond de 35%”, aldus het onderzoek.

Verantwoordelijkheid verschuift
Ook aan toekomstige zorg zouden werknemers pensioengeld willen uitgeven. Bijna een op de vijf Nederlanders (18%) zou in elk geval een deel van zijn pensioenpremie willen gebruiken om zorgkosten van te betalen en te investeren in zorgvoorzieningen. Erik Schouten, fiscalist bij Aegon, begrijpt die wens: “Meer flexibiliteit in het stelsel en meer grip op je eigen financiële toekomst, zou de betrokkenheid van werknemers zeker verhogen. En dat is waar we naar op zoek zijn in Nederland. De verantwoordelijkheid voor een goed pensioen verschuift immers in de richting van de werknemer.”

Pensioenskills
Die toenemende verantwoordelijkheid valt werknemers nog niet mee, zo blijkt het onderzoek. “Hoewel ze meer vrijheid zoeken, blijven Nederlanders nog steeds onzeker over hun pensioenskills. Een ruime meerderheid (70%) wil het liefst dat hun werkgever en de staat hun pensioen voor ze regelen en financieren.” Slechts een op de drie Nederlanders wil zelf zijn pensioen organiseren via een privé-pensioenplan en beleggingen. Schouten: “De vraag om hulp is duidelijk. Staat en werkgever kunnen wel pensioen regelen, maar niet beoordelen of dat genoeg is. Ze kennen immers niet al je spaarpotjes en financiële omstandigheden. Laat staan dat ze kunnen zien wat je graag op je oude dag zou willen doen met je pensioen. Dat kan alleen jijzelf beoordelen, eventueel met behulp van een financieel adviseur.”

Nederlanders schatten nu nog dat het geld dat ze op hun oude dag krijgen voor 80% afkomstig is van de staat en hun werkgever. Ze denken de resterende 20% zelf te moeten bijdragen met spaargeld en beleggingen. Hier is trouwens te merken dat de jongere generatie zich realiseert dat ze zelf moet sparen: twintigers verwachten zelf voor 27% te moeten bijdragen, terwijl dat onder zestigers maar 13% is.

Reageer op dit artikel