nieuws

Zwitserleven maakt zelf afsluiten pensioenproduct mogelijk

Pensioen 6461

Zwitserleven maakt zelf afsluiten pensioenproduct mogelijk

Kleine bedrijven kunnen het pensioenproduct Nu PensioenRekening voortaan ook op basis van execution only sluiten bij Zwitserleven. De pensioendochter van Vivat is hiervoor een pilot begonnen, zo maakte het bedrijf bekend tijdens haar pensioenevent. Volgens Zwiterleven voorman Hans Visser houdt de pensioenadviseur een belangrijke rol bij de dienstverlening rondom de oudedagsvoorziening.

Onder het motto Sprong naar de toekomst hield Zwitserleven gisteren haar jaarlijkse pensioenevent. Plaats van handeling was dit keer de Van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. In het industriële erfgoed  was er veel verwondering over de scenario’s die werden ontvouwd voor de samenleving en de pensioensector in het bijzonder. Bijvoorbeeld door Yuri van Geest, maar ook door fintechtambassadeur Willem Vermeend.  Even proefzitten in een Tesla behoorde ook tot mogelijkheden.

De aftrap van het event was voor Hans Visser, nog geen vier maanden general manager Zwitserleven. Daarvoor werkt hij jarenlang aan de andere kant, bij adviesbedrijf Vanbreda “Er is de afgelopen jaren veel veranderd bij Zwitserleven. Het bedrijf komt uit een roerige periode, waarvan ik als adviseur ook wel het nodige merkte. We zijn nu wel klaar om de sprong naar de toekomst te maken.”

En die sprongkracht is hard nodig bleek uit de woorden van  Ron van Oijen, bestuursvoorzitter van Vivat. Hij was er niet bij in Rotterdam omdat hij met collega-bestuurders  op Harvard was voor studieactiviteiten. Wel sprak hij het publiek, hoofdzakelijk werkgever en pensioenadviseurs, toe via een videoboodschap.

“Als we kijken na naar de pensioenen over 20 jaar dan ligt in ieder geval voor de hand dat de AOW lager wordt en de uitkeringsleeftijd verder verschuift naar 70 tot 75 jaar. Pensioenen gaan echt veranderen. De tweede, derde en vierde pilaar gaan er echt anders uitzien. Het wordt allemaal veel individueler.”

Tijdperk van radicale decentralisatie
Na Van Oijen was het woord  aan Yuri van Geest, uithangbord van de Nederlandse afdeling van de Singularity University.  Hij gaf een lezing waarin hij  op ontnuchterende wijze alle razendsnelle technologisch ontwikkelingen van dit moment oplepelde. “Dit is de mooiste tijd om te leven tenzij je niets doet.” Het is volgens Van Geest het tijdperk van radicale decentralisatie waarbij nieuwe producten leiden tot afnemende kosten en groeiende meeropbrengsten.  “De vraag is of we kunnen dansen met machines. Zo niet dan word je minder relevant.”

Een mix van quantum computing, machine en deep learning en artificial intelligence zorgt voor ‘exponentiële organisaties’.  Slecht nieuws voor alle adviseurs die nu aanhikken tegen de PE-last: De halfwaardetijd van kennis neemt door al dit hoogtechnologische geweld snel af, van 30 jaar eind vorige eeuw naar 5 jaar nu. “In de IT-sector is je kennis over 2 jaar alweer achterhaald.”

Schandelijk SER-advies over robotisering
De linker hersenhelft wordt volgens Van Geest minder belangrijk. Dit is het domein waar taken als analyseren en adviseren huizen. “Je rechter hersenhelft wordt juist steeds belangrijker. Daar zitten alle zaken die technologie niet kunnen vervangen, zoals creativiteit en emoties. Het is belangrijk om te kijken naar wat overblijft bij al die opkomende technologieën.  In die zin vind ik het recente SER-advies over de invloed van technologie op de arbeidsmarkt ook schandelijk. We kunnen simpelweg niet op de oude voet verder want 80% van het huidige werk wordt overbodig.”

Ten aanzien van pensioen, stelt Van Geest dat we allemaal CEO van ons eigen pensioen worden, al vindt hij de huidige vorm van pensioen sowieso achterhaald gelet op de levensverwachting die in 2050 wel eens 150 jaar zou kunnen zijn. En als je niet zo oud wilt worden?  “Dat kan. Het kenmerk van deze tijd is dat je de keuze hebt.”

Berekening an sich niet adviesgevoelig
Keuzevrijheid is ook de gedachte achter de directe weg die Zwiterleven en Zwitersleven PPI met NuPensioenrekening gaan bewandelen. Met dit product kunnen  kleine werkgevers (maximaal 10 werknemers) online zelf berekenen wat deelname aan de Zwitersleven PPI kan opleveren aan pensioen.  “Denk aan startups”, vertelt Visser.  “Dit is een herkenbare groep die -nog- niet kiest voor traditioneel pensioen en voor wie dit product een mooi instapmoment biedt.”

Het product kan online afgesloten worden, maar dat is volgens Visser niet de insteek.  “Wij willen voorkomen dat kleine bedrijven direct worden geconfronteerd met hoge advieskosten en helemaal afhaken.  De berekening an sich is niet adviesgevoelig. Zodra deze is gedaan moet de werkgever nog wel langs een adviseur voor een BPF-  en een CAO-check. Het is ook belangrijk om te weten of je het je als werkgever ook kan veroorloven. In die zin zie ik deze stap ook niet als een rechtstreekse benadering van de markt. We gaan de markt juist openbreken. Vandaar dat we het product ook white label via het intermediair aanbieden. Er liggen ook voor het intermediair genoeg mogelijkheden om doelgroepen te helpen met advies rondom de oudedagsvoorziening die nu nog helemaal niet geholpen worden.”

Pensioenadviesmarkt minder divers
Visser onderkent dat de beroepsgroep van pensioenadviseurs aanzienlijk is ingeklonken door de eisen van het nieuwe deskundigheidsstelsel. “De shake out door de diploma-eisen is me nog meegevallen. Maar ik zie de vergrijzing in onze sector ook. De pensioenadviesmarkt wordt minder divers. Tegelijkertijd zorgt de overheid ervoor dat de behoefte aan heldere pensioencommunicatie toeneemt. Met zoveel complexiteit heb je altijd pensioenadviseurs nodig.”

Reageer op dit artikel