nieuws

Rob Goedhart: ‘Klantbelang niet centraal bij pensioenverzekeraars’

Pensioen 192

Rob Goedhart: ‘Klantbelang niet centraal bij pensioenverzekeraars’

Verzekerden krijgen langer de tijd om pensioenkapitaal om te zetten in pensioenuitkeringen. De ministeries van Financiën en Sociale Zaken hebben, mede op aandringen van Stichting Geldbelangen, besloten deze termijn te verlengen tot 1 juli 2017. Volgens Rob Goedhart schieten verzekeraar ernstig tekort bij het bedenken van alternatieve producten

Normaal gesproken moet een pensioenkapitaal binnen 6 maanden omgezet zijn in pensioenuitkeringen om niet met fiscale sancties te maken te krijgen. Maar omdat de wet ‘verbeterde premieregeling ‘ in september is ingevoerd en er nog geen voldoende alternatieven beschikbaar zijn naast de vaste uitkeringen mag iemand er nu tot 1 juli 2017 over doen om te beslissen.

Nog geen alterntieve producten
De ‘pensioenknipregeling’ verloopt formeel op 31 december 2016. Geldbelangen heeft er bij het ministerie van SZW op aangedrongen ook de termijn van de pensioenknip te verlengen. Rob Goedhart, voorzitter van de stichting Geldbelangen: “Niet iedereen kan de ingang van pensioenuitkeringen uitstellen. En wie dan vanaf 1 januari 2017 het pensioenkapitaal om moet laten zetten in uitkeringen zou dan gedwongen zijn een vaste uitkering te nemen, omdat verzekeraars nog geen alternatieve producten aanbieden.”

Klantbelang bij verzekeraars ver te zoeken
Volgens hem laten verzekeraars hiermee zien het klantbelang helemaal niet voorop stellen. De wet verbeterde premieregeling maak het mogelijk dat kapitalen in een andere dan een vaste, nooit meer te veranderen uitkering (‘keurslijfpensioen’) aangeboden kunnen worden. Dat moet tot betere pensioenuitkeringen kunnen leiden. Goedhart: “Maar ja, waar de consument meer geld ontvangt gaat dat ten koste van de winst van verzekeraars en blijkbaar willen verzekeraars daar niet aan.”
Begin september heeft Geldbelangen een aantal grote pensioenverzekeraars ( Aegon, ASR, Allianz, Centraal beheer Achmea, Delta Lloyd, Nationale Nederlanden en Zwitserleven) aangeschreven met de vraag wanneer men denkt te gaan komen met de verbeterde producten nu de wet hen de mogelijkheid biedt. “Aegon dacht begin november met ‘iets’ te gaan komen. Centraal Beheer weet nog niet of men überhaupt een ‘variabele uitkering’ aan gaat bieden, Delta Lloyd neemt de tijd tot 2017 om ‘iets’ te gaan ontwikkelen. En de overige verzekeraars hebben niets laten weten. Ook het Verbond en de AFM hullen zich in stilzwijgen.”

Risico’s bij een variabele uitkering overdreven
Tijdens het wetgevingsproces is steeds naar voren gebracht dat een variabele uitkering het risico in zich draagt dat de pensioenuitkering naar beneden kan gaan. Iets wat bij een vaste uitkering niet gebeurt. Geldbelangen vindt dat dat risico wordt overdreven. Goedhart: “Op dit moment gebruiken verzekeraars het feit dat zij ‘een vaste uitkering levenslang moeten garanderen’ als argument om de uitkeringen absurd laag te houden. Maar nu de wetswijziging er door is kunnen zij met de klant overeen komen met een hogere uitkering te starten omdat ze de escape hebben om de uitkering ooit te verlagen. Dus kan de startuitkering met een wat hogere rekenrente berekend kunnen worden. Nu hanteren ze een rekenrente van ongeveer 0%. Als die op 2% gezet wordt dan gaan de uitkeringen al met zo’n 20% omhoog. En een verzekeraar die niet vrijwel zeker 2% rendement kan maken is het niet waard om verzekeraar te zijn.”

Reageer op dit artikel