nieuws

Een op de vijf werkgevers repareert pensioengat tonplussers niet

Pensioen 148

Een op de vijf werkgevers repareert pensioengat tonplussers niet

Een op  de vijf werkgevers repareert niet het pensioengat waar veel werknemers met een inkomen van meer dan een ton mee te maken hebben. Dit meldt het Financiële Dagblad. Sinds vorig jaar kunnen werknemers met een inkomen boven € 100.000 (2016: € 101.519) niet langer gebruik worden gemaakt van de zogeheten omkeerregel en bouwen zij daardoor minder pensioen op.

Ongeveer een op de vijf werkgevers biedt de gedupeerde werknemers geen enkele vorm van compensatie stelt hr-adviesbureau Aon Hewitt tegen het Financiële Dagblad. “Hoewel wij natuurlijk niet weten of de werknemer later alsnog met een hoger salaris wordt gecompenseerd”, zegt Silvia Groeneweg, senior cliënt consultant bij  Aon Hewitt. Een woordvoerder van Aegon laat weten dat — voor zover de verzekeraar en pensioenspecialist daar zicht op heeft — vooral medewerkers in het midden- en kleinbedrijf lang niet altijd worden gecompenseerd.

Compensatie door hoger salaris
De meeste werkgevers compenseren hun medewerkers echter wel door de werkgeverspremie in de vorm van extra salaris aan de werknemers aan uit te keren.  Zo kregen ministers en andere hoge rijksambtenaren vanaf 2015 een compensatie van 13,4% over hun inkomen boven de € 100.000, zo staat te lezen in het Uitvoeringsakkoord sector Rijk van 4 juni 2015.

In hoeverre de compensatie voor alle werknemers geldt, verschilt per bedrijf, zegt Groeneweg. “Sommige bedrijven compenseren wel bestaande werknemers, maar nieuwe niet. En er zijn werkgevers die alleen mensen compenseren die nu al boven de ton zitten. Medewerkers die op een bepaald moment boven die drempel uitkomen, krijgen dan geen compensatie.”

Reageer op dit artikel