nieuws

Vermogensbeheerder Aegon: ‘Pensioenleeftijd moet naar 70 jaar’

Pensioen 5186

Vermogensbeheerder Aegon: ‘Pensioenleeftijd moet naar 70 jaar’

Als de pensioenleeftijd op korte termijn niet naar 70 jaar gaat, gaan de premies flink omhoog en de pensioenuitkeringen hard naar beneden. Dit heeft Herialt Mens, consultant Investment Solutions van Aegon Asset Management, tegen nieuwszender BNR gezegd.

Kortingen zijn onvermijdbaar, zo stelt Mens tegen BNR. “De opbrengsten uit premies en beleggingen leveren onvoldoende reserves op. Hierdoor worden pensioenuitkeringen fors verlaagd. Ook als de rente eerder aantrekt dan economen verwachten, groeien pensioenreserves onvoldoende aan.”

Beste alternatief
Een scherpe verhoging van de pensioenleeftijd is volgens Mens de enige manier om de pensioenreserves te structureel te herstellen. “De pensioenpremie slokt nu al een substantieel deel van de salarissen op en moet nog verder verhoogd worden willen we straks onbezorgd met pensioen kunnen. Langer doorwerken is dan een beter alternatief.”

Laatste levensjaren
Een hogere pensioenleeftijd sluit volgens de consultant aan bij het oorspronkelijke doel van pensioenvoorzieningen: een potje voor de laatste levensjaren voor mensen die fysiek niet meer kunnen werken. “Maar tegenwoordig zijn mensen van 70 jaar gemiddeld genomen nog in staat tot werken. Hierop is de AOW leeftijd al afgestemd – het is niet meer dan logisch dat de pensioengerechtigde leeftijd dit voorbeeld volgt.”

Reageer op dit artikel