nieuws

Aon-pensioen blijft misschien toch in Nederland

Pensioen 1161

Aon-pensioen blijft misschien toch in Nederland

Het pensioenfonds van Aon blijft mogelijk toch in Nederland. Het intermediair- en adviesbedrijf ligt al een tijdje in de clinch met de ondernemingsraad over het voornemen om pensioenrechten die tot 2014 zijn opgebouwd in België onder te brengen. Beide partijen zijn nu echter met elkaar in gesprek, onder meer over de oprichting van een APF in Nederland.

Een nieuw pensioenvehikel opzetten in Nederland blijkt nu ook tot de mogelijkheden te behoren, zo stellen topman Marc van Nuland (foto) en OR-voorzitter Tom Pauw, in het FD. “De pensioenmarkt heeft niet stilgestaan. We hebben daarom besloten een stapje terug te zetten en nog eens te kijken wat alle opties zijn”, aldus Nuland. De rechtszaak tussen Aon en de OR gaat wel gewoon door: “We willen beide de uitspraak van de rechter horen.”

Hoger beroep
Aon heeft sinds 2014 een verzekerde pensioenregeling. Het beheer van de voordien opgebouwde pensioenrechten zou in België beter kunnen worden ondergebracht, zo redeneerde Aon, omdat de kans op tekorten daar kleiner is. Maar de OR vindt dat geen goed plan; beide partijen zien elkaar daarom vrijdag voor de rechter. Eind vorig jaar oordeelde de kantonrechter dat verhuizing naar België gewoon moet kunnen: “De OR heeft instemmingsrecht ten aanzien van een pensioenovereenkomst, niet van een uitvoeringsovereenkomst.” De OR is in hoger beroep gegaan; de rechtszaak gaat feitelijk over de vraag of de werkgever zonder instemming van de OR de geldkraan voor eventuele toekomstige tekorten mag dichtdraaien. De geldkraan gaat als het aan Aon ligt pas weer open als het fonds naar België gaat.

APF is optie
Voor Aon is de zaak een pijnlijke situatie, aldus het FD, omdat Aon Hewitt twee jaar geleden een breed pensioenfonds (United Pensions) heeft opgericht in België, waar Nederlandse klanten hun pensioen kunnen onderbrengen.
Ondanks de rechtszaak praten beide partijen sinds dit jaar weer met elkaar. “Het werd tijd dat we weer eens inhoudelijk over pensioen gingen praten. Dat deden we al bijna een jaar niet meer”, aldus Pauw. Er is een werkgroep ingesteld om alle opties nog eens te bekijken.
De werkgroep heeft twee opties genoemd: een verhuizing naar België, maar dan in het al bestaande United Pensions-fonds, en het overzetten van de pensioenen in een algemeen pensioenfonds (APF). Volgens Pauw heeft een APF als voordeel dat er iets minder hoge buffers hoeven worden aangehouden. De OR ziet een verhuizing naar de zuiderburen nu wat meer zitten, omdat met onderbrenging bij United Pensions geen risico bestaat dat Aon Nederland de dupe wordt van het onvoldoende financieren van pensioenen door Aon-vestigingen uit andere landen.

Reageer op dit artikel