nieuws

Pensioenfonds jaagt op schilder die zich klusjesman noemt

Pensioen 2183

Pensioenfonds jaagt op schilder die zich klusjesman noemt

Zelfstandige schilders die hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel veranderen in klus- of onderhoudsbedrijf om onder de pensioenplicht uit te komen, krijgen te maken met ‘speurders’ van het schildersfonds. Dat meldt het Financieele Dagblad. Het schildersfonds is een van de weinige pensioenfondsen in Nederland dat ook verplicht is voor zzp’ers in de branche.

Zzp’ers zitten niet te wachten op de hoge premies, zo blijkt uit een gesprek van het FD met een aantal schilders. Zij moeten als ondernemer zowel het werkgeversdeel als het werknemersdeel betalen. Daarbij vinden de zzp’ers dat de pensioenplicht niet bij hun ondernemerschap past. Ook geeft een schilder toe dat hij nu lagere tarieven kan bieden dan zijn concurrenten, omdat hij geen pensioenpremies hoeft te betalen.

Gelijk speelveld
Een woordvoerder van de pensioenuitvoerder van de schilder zegt: “Dat laatste is precies de reden dat het pensioenfonds zich inspant om de pensioenplicht bij zzp’ers te handhaven. We willen een gelijk speelveld tussen alles schilders realiseren. Daar doen we al 65 jaar ons best voor, de verplichtstelling dateert uit 1951.”

Speurders
Het fonds speurt dus met een aantal ‘speurders’ actief de markt af en neemt niet snel genoegen met schilders die zich ‘klusjesman’ noemen. Als er twijfel is kijkt het pensioenfonds ook wel eens hoe een zzp’er zich presenteert in de (sociale) media.

Negentig procent van de schilders accepteert de pensioenplicht overigens direct zonder klachten en bezwaren, aldus het fonds tegen het FD. “De meesten zijn ex-werknemers in loondienst en die hebben er wel vrede mee dat hun pensioen zo geregeld is.”

Reageer op dit artikel