nieuws

Theo Gommer (NOPD): ‘PPI heeft de wind mee, het Algemeen Pensioenfonds niet’

Pensioen 2160

Theo Gommer (NOPD): ‘PPI heeft de wind mee, het Algemeen Pensioenfonds niet’

Pensioenadvocaat Theo Gommer, voorzitter van de NOPD en partner bij Akkermans & Partners, is sceptisch ten aanzien van het succes van het Algemeen Pensioenfonds. Dinsdag organiseerde de orde van pensioendeskundigen er een seminar over in Baarn. Er is nog veel onduidelijk voor de adviseurs.

Tijdens een van de workshops bleek dat adviseurs het nog vrij lastig vinden om te adviseren over een Algemeen Pensioenfonds. Veel is nog onduidelijk: over de exitbepalingen, de mogelijkheden voor ondernemingen om een eigen kring te starten, de risico’s voor de achterblijvers wanneer een grote partij het APF verlaat en de hoeveelheid onzekerheid die deelnemers terugkrijgen nu ze risico lopen op afstempelen. Bovendien is er tot dusver nog geen vergunning afgegeven. Aan de andere kant: verzekerde regelingen worden steeds duurder, dus werkgevers verwachten dat hun pensioenadviseur met een alternatief komt. NOPD-voorzitter Theo Gommer ziet echter meer in de DC-markt, volgens hem hebben de PPI’s het tij eerder mee dan de Algemeen Pensioenfondsen.

Vertel, vanwaar je scepsis?
“Als ik kijk naar de marktontwikkelingen, dan zie ik niet veel ruimte voor Algemeen Pensioenfondsen. In principe is het vehikel bedoeld voor kleinere ondernemingspensioenfondsen met een uitkeringsovereenkomst. Je kunt je afvragen of die willen aansluiten bij een bestaande kring in het APF. Niet voor niets is het multi-OPF mislukt. Ik verwacht dat bedrijven hun eigen kring willen hebben. Dat leidt echter wel tot een erg complexe governance en de vraag is of partijen daarop zitten te wachten.
“Werkgevers die nu een verzekerde regeling hebben, zijn veel meer gebaat bij een beschikbarepremieregeling. Dat is de toekomst. En daar is de PPI erg geschikt voor. Die uitvoerder heeft zich al bewezen en daar speelt ook de afstempeldiscussie niet. Alleen werkgevers die er geen DC-regeling door kunnen krijgen, komen bij een APF uit, maar dan is het APF vooral een negatieve optie. Bovendien krijg je dan ook nog eens de discussie over afstempelen: werknemers zullen individueel moeten instemmen met een overgang naar een regeling zonder garanties. Dat moet je ook nog eens communiceren.”

Verzekerde regelingen worden veel duurder, dus je zult als adviseur de APF-optie toch moeten meenemen.
“Dat moet ook. Maar ik zou werkgevers toch adviseren om voorlopig even te blijven zitten en de premiestijging te accepteren voordat ze zich in een APF storten. De hele markt gaat richting beschikbare premie. Ik ken geen werkgever die nog een middelloonregeling wil handhaven. Je ziet dat jongeren in ondernemingsraden steeds meer neigen naar individuele spaarpotjes. De PPI’s hebben bewezen dat ze dat heel goed kunnen aanbieden, zij hebben echt de maatschappelijke wind mee. Ik denk dat zij het vooral goed gaan hebben de komende tijd.”

Hoe kijk je dan naar de stap van Achmea om alle pensioencontracten onder te brengen in hun Centraal Beheer APF?
“Ik vind het opmerkelijk. Het zal voor hen een manier zijn om de uitkeringsovereenkomsten die ze in portefeuille hebben binnenboord te houden nu de tarieven zo gaan stijgen. En voor werkgevers voelt het wellicht vertrouwd dat ze van Centraal Beheer naar het Centraal Beheer APF gaan. Maar toch: je hebt instemming van elke individuele werknemer nodig. Ik ga er zonder meer van uit dat dat Achmea hier goed over heeft nagedacht. Maar nogmaals, de hele markt gaat richting beschikbare premie. Het Algemeen Pensioenfonds is daardoor gewoon minder interessant.”

Reageer op dit artikel