nieuws

Aon: stijging gemiddelde dekkingsgraad helpt pensioenfondsen niet uit gevarenzone

Pensioen 971

Aon: stijging gemiddelde dekkingsgraad helpt pensioenfondsen niet uit gevarenzone

De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in de maand april met één procentpunt gestegen van 96% naar 97%. De belangrijkste reden voor deze stijging is de lichte stijging van de lange rente. Dit blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon Hewitt. De beleidsdekkingsgraad, die gebaseerd is op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden en die leidend is voor kortingen of indexatie, bleef in april stabiel op 102%.

De beleidsdekkingsgraad bevindt zich nog steeds onder het vereiste niveau van 104,3% waardoor er sprake is van een dekkingstekort. Daarmee zijn pensioenkortingen in de toekomst een steeds reëler scenario. Een dekkingstekort heeft volgens Aon Hewitt mogelijke pensioenkortingen tot gevolg. De eerste fondsen hebben al aangekondigd dat kortingen in 2017 niet uitgesloten zijn. Omdat de positie aan het eind van het jaar bepalend is, heeft deze verslechtering voor de meeste fondsen pas in 2017 effect. Impact op de pensioenuitkeringen is er op dit moment nog nauwelijks, aldus de verzekeraar.

“Ondanks de lichte verbetering van de omstandigheden zijn de fondsen er nog niet,” zegt Frank Driessen, Chief Commercial Officer Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. “De komende periode wordt het spannend of kortingen afgewend kunnen worden. De periode om nog te herstellen wordt echter steeds korter.”

Vorige week liet Aon Hewitt weten dat de pensioenuitkering van de gemiddelde beschikbare premieregeling eind 2015 met 2% was gestegen. Voor 55-jarigen was de stijging zelfs 5%. 25-jarigen hebben minder geluk; voor hen zag Aon Hewitt een daling van 2%.

 

Reageer op dit artikel