nieuws

KLM-piloten eisen pensioen terug

Pensioen 2981

KLM-piloten eisen pensioen terug

Onder piloten van de KLM is ruzie uitgebroken over een compensatie van € 190 mln voor hun jongere collega’s. Dit meldt De Telegraaf. Bij de rechtbank Amsterdam dient over een paar weken een rechtszaak over het dispuut.

Vorig jaar is in de cao voor piloten afgesproken dat jongere vliegers gecompenseerd worden met twee jaarsalarissen omdat de pensioenleeftijd is opgetrokken van 56 naar 58 jaar. Deze regeling is destijds door andere vakbonden bij de KLM met verbazing ontvangen, omdat de pensioenleeftijd in Nederland op 67 jaar ligt.

Ruzie
De pensioenbonus moet gefinancierd worden middels een inhouding op het loon van de andere piloten. Maar niet iedereen is het met de gang van zaken eens. “Zet een aantal mensen rondom een pot met goud en er breekt ruzie uit”, zo stellen bronnen volgens het dagblad. Sinds vorig jaar geldt een aftoppingsgrens van €100.000 en omdat vliegers in sommige gevallen meer verdienen en de pensioenleeftijd is opgetrokken, hoeft er minder premie afgedragen te worden door de piloten. Zij kunnen echter niet vrij beschikken over de premie die vrijvalt. De premie moet gereserveerd worden voor de compensatie van € 190 mln, zo heeft de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers afgesproken met luchtvaartmaatschappij KLM. Volgens de vliegers is het onwettelijk om zonder toestemming loon in te houden.

Reactie KLM
De luchtvaartmaatschappij ziet geen probleem, aldus een woordvoerder. “Dit komt voort uit de afspraken zoals die gemaakt zijn in de cao. De aanpassingen van de pensioenpremie zijn hier een uitvloeisel van. Nu zijn twee piloten het hier niet mee eens. We zien de rechtszaak met vertrouwen tegemoet.”

Reageer op dit artikel