nieuws

‘Individuele pensioenspaarpot gaat te ver’

Pensioen 2134

‘Individuele pensioenspaarpot gaat te ver’

Het Nederlandse pensioenstelsel moet worden hervormd, maar daarbij moet de balans niet doorslaan naar geheel individuele spaarpotten. Dat zei Corien Wortmann, bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP gisteren in het tv-programma Buitenhof, aldus het ANP.

In het tv-programma pleitte Wortmann voor een minder complex stelsel dan het huidige, waar met behulp van ingewikkelde regels geld moet worden verdeeld tussen generaties. Dat leidt er onder meer  toe dat pensioenfondsen voor de berekening van hun verplichtingen in de komende decennia moeten rekenen met de huidige ongekend lage rente. Dat is een van de redenen voor de kortingen op de uitkeringen die volgend jaar dreigen.

Individuele spaarpotten
Individuele spaarpotten zouden dat probleem kunnen verhelpen. Volgens Wortmann gaat zo’n oplossing echter te ver. “De hervorming van het pensioenstelsel is urgent, maar we moeten daarbij niet doorschieten naar een individueel systeem. Daar zijn we op tegen. Het mooie aan dit stelsel is dat je, of je nu 65, 75 of 100 wordt, elke maand na je pensionering je uitkering krijgt. Dat moeten we behouden.” In een nieuw stelsel kan volgens Wortmann geen sprake zijn van gegarandeerde uitkeringen. “We moeten inzicht bieden in de te verwachten uitkering, maar we moeten die niet beloven.”

Nog geen feit
Wortmann benadrukte verder dat de dreigende kortingen van volgend jaar nog geen feit zijn. Het besluit wordt genomen op basis van de dekkingsgraad aan het einde van dit jaar. In maart toonde de financiële positie van het grootste pensioenfonds van Nederland weer wat verbetering. De dekkingsgraad blijft desondanks echter dicht bij de kritische grens.

Flexibele arbeidsmarkt
Te gast waren naast Wortmann ook Anna Grebenchtchikova, voorzitter van de pensioencommissie van CNV Jong en Theo Kocken, hoogleraar Risk Management aan de Vrije Universiteit. Zei pleitten ook voor een pensioenstelsel dat aansluit bij de huidige flexibele arbeidsmarkt.

Reageer op dit artikel