nieuws

BeFrank: wetsvoorstel variabele pensioenuitkering kent beperkingen

Pensioen 2539

BeFrank: wetsvoorstel variabele pensioenuitkering kent beperkingen

Het wetsvoorstel variabele pensioenuitkeringen, dat onlangs door de Tweede Kamer werd aangenomen, kent volgens online pensioenuitvoerder BeFrank zoveel beperkingen dat een optimale DC-oplossing niet bereikt wordt. Dat schrijft BeFrank in een blog op de website. 

Het wetsvoorstel maakt het mogelijk dat deelnemers met een DC-regeling vanaf 1 juli aanstaande kunnen doorbeleggen na hun pensioendatum. BeFrank vraagt zich af of het wetsvoorstel echt tot een verbetering gaat leiden en of de Eerste Kamer niet moet bijsturen.

Lifecycle
BeFrank wijst in het blog op het feit dat in het wetsvoorstel een vaste uitkering de default lifecycle is. “Deelnemers moeten zelf kiezen voor een lifecycle die zich richt op doorbeleggen na de pensioendatum. Hierdoor zal het gebruik ervan beperkt blijven en schiet de wet zijn doel voorbij. Met een wetswijziging voor de bühne neemt de Kamer geen risico, maar zijn grote groepen pensioendeelnemers ook niet geholpen.”

Gesneuveld
Een belangrijke vernieuwing is volgens de pensioenuitvoerder ook gesneuveld in het wetsvoorstel. Dit betrof het feit dat het nemen van risico beloond zou worden. “Omdat dit in de collectieve variant (lees: bij pensioenfondsen) tot onwenselijke herverdeling zou leiden, zou dat daar niet worden toegestaan. Dat leidde tot veel discussie met als resultaat dat deze belangrijke vernieuwing ook gesneuveld is.”

Bijsturen
Volgens BeFrank moet de Eerste Kamer gaan bijsturen. In het blog wijst BeFrank op in haar ogen een aantal tekortkomingen in het wetsvoorstel. “Het is aan de Eerste Kamer het wetsvoorstel niet in deze vorm aan te nemen. Het is onvoldoende. Alleen als zij bijstuurt kunnen we de beoogde stap voorwaarts zetten.”

 

Reageer op dit artikel