nieuws

ANBO: 40% senioren kan niet rondkomen met pensioen

Pensioen 7191

ANBO: 40% senioren kan niet rondkomen met pensioen

Zo’n 40% van de gepensioneerden kan naar eigen zeggen niet rondkomen van zijn pensioen, zo meldt het Algemeen Dagblad. Veel ouderen bezuinigen op de dagelijkse boodschappen en sociale activiteiten. Een kwart zegt nergens meer op te kunnen besparen. Dat blijkt uit een enquête van ouderenbond ANBO onder bijna 9000 ouderen.

“Er is veel onrust onder gepensioneerden nu de fondsen in 2017 dreigen te moeten korten door de lage rente”, zegt ANBO-directeur Liane den Haan. “De laatste jaren is er al nauwelijks geïndexeerd, waardoor velen er in koopkracht op achteruit zijn gegaan. Natuurlijk zijn er ook vermogende gepensioneerden, maar vooral de mensen met middeninkomens en hoge zorgkosten hebben het moeilijk. Zij hebben een te hoog inkomen voor toeslagen, maar hebben ook te maken met een stapeling van maatregelen door het kabinet.”

Actie
Uit het onderzoek is gebleken dat veel ouderen willen dat de AOW omhooggaat. Dan Haan: “Gezien de kosten is dat onwaarschijnlijk. ANBO is daar ook geen voorstander van, omdat daarmee alle gepensioneerden extra geld krijgen, ook zij die het niet nodig hebben. We vinden wel dat staatssecretaris Klijnsma moet ingrijpen en zijn een e-cardactie gestart om haar en minister Asscher te bestoken met protestkaarten.” Klijnsma zou volgens Den Haan de spelregels voor pensioenfondsen moeten versoepelen of moeten sleutelen aan de rekenrente. Daarnaast wil ANBO dat ouderen die het moeilijk hebben, worden gecompenseerd. Hierover wordt in de zomer besloten.

Reageer op dit artikel