nieuws

Zes op de tien werkgevers denkt na over andere pensioenregeling

Pensioen

Zes op de tien werkgevers denkt na over andere pensioenregeling

Een meerderheid van zowel grote werkgevers met een verzekerde regeling als werkgevers met een ondernemingspensioenfonds overweegt de pensioenregeling te wijzigen. Dat blijkt uit onderzoek dat Centraal Beheer liet uitvoeren door Motivaction onder 66 werkgevers en ondernemingspensioenfondsen.

Uit de rondvraag blijkt dat 93% van de ondervraagde ondernemingspensioenfondsen twijfels heeft bij de eigen toekomstbestendigheid. Daarom overwegen zij een andere uitvoerder, zoals een APF of een verzekeraar, zich aan te sluiten bij een bedrijfstakpensioenfonds of PPI of een fusie met een ander pensioenfonds. Rob ter Mors, directeur Pensioen bij Centraal Beheer: “Hoewel ondernemingspensioenfondsen zich bewust zijn van de noodzaak om te veranderen, is 70% van de fondsen nog in de papieren fase en onderzoeken zij de mogelijkheden. Daarbij overweegt 60% het nieuwe pensioenvehikel van een Algemeen Pensioenfonds. Ofwel er zelf één oprichten, ofwel zich aansluiten bij een APF in de markt.”

Werkgevers
De werkgevers zelf zijn ook bezig met de toekomst van hun pensioen. Ruim de helft (58%) overweegt om maatregelen te nemen om het pensioen toekomstbestendig te maken. Ter Mors: “Pensioen heeft een prominente plek op de agenda van werkgevers met een ondernemingspensioenfonds. Maar het APF is bij een aanzienlijk deel van deze grotere werkgevers nog onbekend. Zij zijn op zoek naar oplossingen en maken zich vooral zorgen om verlies van zeggenschap (28%) of identiteit (17%) in een nieuwe situatie. 22% vreest een te grote afstand tot zijn deelnemers. Voor werkgevers die een verzekerde pensioenregeling hebben, is er nog veel onduidelijkheid op het gebied van kosten en pensioenzekerheid. Informeren is dus het devies.”

Reageer op dit artikel