nieuws

Klijnsma: ‘Korting pensioenen dit jaar niet heel acuut’

Pensioen 922

Klijnsma: ‘Korting pensioenen dit jaar niet heel acuut’

Voor dit jaar zijn vrijwel geen kortingen op de pensioenen te verwachten. Dat stelde staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken woensdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de toekomst van het Nederlands pensioenstelsel. De situatie is niet heel acuut, benadrukte Klijnsma. Ze verwacht geen grootschalige kortingen. “Behalve bij een paar heel kleine fondsen zijn kortingen niet aan de orde.”

Klijnsma reageerde op de onrust bij verzekerden over de lage rentestanden. Daardoor moeten pensioenfondsen een hogere buffer handhaven en wellicht hun pensioenen verlagen. De staatssecretaris wees erop dat De Nederlandsche Bank (DNB) in april de stand van zaken opmaakt over de situatie tot en met eind maart van dit jaar. In mei reageert het kabinet. DNB houdt toezicht op pensioeninstellingen en levensverzekeraars waar mensen een aanvullend pensioen opbouwen.

Partijen in de Tweede Kamer maken zich grote zorgen over de gevolgen van de lage rente voor de pensioenen. Onder anderen Paul Ulenbelt (SP) haalde fel uit naar de Europese Centrale Bank (ECB), die de rente zo laag houdt. “De fondsen moeten zich arm rekenen door het idiote gedrag van de ECB”, zei hij. De ECB sloopt het Nederlands pensioenstelsel, vindt Machiel de Graaf van de PVV. En CDA’er Pieter Omtzigt vroeg zich af of de ECB haar boekje niet te buiten gaat met haar huidige beleid. De dreiging van pensioenkortingen overschaduwde dan ook het debat over de toekomst van het pensioensysteem. “Hoezo het beste stelsel ter wereld? Dat gelooft niemand meer”, zei Ulenbelt.

Staatssecretaris Klijnsma belooft nog voor de zomer met varianten voor verbeteringen te komen.

Reageer op dit artikel