nieuws

Eindelijk weer zwarte cijfers voor Vivat

Pensioen

Eindelijk weer zwarte cijfers voor Vivat

Verzekeraar Vivat is weer winstgevend. Het verzekeringsdeel van het vroegere SNS Reaal heeft over 2015 een winst van € 109 mln gemaakt, terwijl in 2014 nog € 612 mln verlies is gemaakt. Dit komt tot uitdrukking in een Solvency II-ratio van ongeveer 160% (Solvency I-ratio van 240%). De zwarte cijfers zijn terug te leiden naar de kapitaalinjectie in oktober 2015 en de fikse kostenbesparingen (het schrappen van 900-1200 banen) die zijn ingezet. 

2015 is een hectisch en veelbewogen jaar geweest voor Vivat. In februari 2015 is het voormalige staatsbedrijf in Chinese handen gekomen. Maar dat die overname niet zonder slag of stoot is gegaan, blijkt uit een bericht van een paar maanden na de overname. Daarnaast zijn er op directieniveau de afgelopen maanden de nodige wisselingen geweest.

De verzekeraar erkent dat 2015 een jaar van pieken en dalen was. “Door de overname door Anbang is voor Vivat een einde gekomen aan de moeilijke periode die volgde op de nationalisatie van SNS Reaal. De steun van Anbang, waaronder de kapitaalinjectie van € 1,35 mld, stelt Vivat in staat zich om te vormen tot een wendbare en leidende Nederlandse verzekeraar.”

Het positieve resultaat geldt zowel voor het nettoresultaat als voor het onderliggend resultaat. De premie-inkomsten hebben wel het hele jaar onder druk gestaan vanwege de aanhoudende lastige marktomstandigheden. “Om de winstgevendheid structureel vast te houden en te vergroten, heeft Vivat een strategische heroriëntatie uitgevoerd”, laat Vivat-woordvoerster Elvira Bos aan amweb weten. “We gaan onze klanten nog centraler stellen door innovatieve producten en geavanceerde digitale oplossingen aan te bieden. Zo hebben we eerder dit jaar de app Reaal Dichtbij gelanceerd. Dat is voor een ons een eerste stap geweest, maar er zitten nog meer ontwikkelingen in de pijplijn. Die zullen later dit jaar worden uitgerold.”

Reageer op dit artikel