nieuws

Animo keuzevrijheid pensioenen minder groot dan verwacht

Pensioen

Animo keuzevrijheid pensioenen minder groot dan verwacht

Het animo voor de gewenste keuzevrijheid in pensioen is veel minder groot dan ruwe peilingen aangeven. Dit blijkt uit een onderzoek van Netspar, een onderzoeksinstituut op het gebied van pensioenen. Hoeveel keuzevrijheid aan pensioendeelnemers geboden moeten worden, speelt een belangrijke rol in gaande debatten over vernieuwing van het pensioenstelsel.

Uit het onderzoek onder circa 700 werknemers blijkt dat slechts een kleine minderheid van werknemers waarde hecht aan keuzevrijheid. De meerderheid heeft liever dat de pensioenuitvoerder keuzes voor hen maakt. Keuzes afstemmen op specifieke karakteristieken van groepen (maatwerk) kan daarbij interessant zijn. Hoeveel pensioen er al opgebouwd is en huisbezit bijvoorbeeld, zijn volgens het kabinet belangrijke indicatoren voor de bepaling van de gewenste hoogte van de premie.

Beperkte wens
Mensen zouden over verschillende aspecten keuzevrijheid kunnen krijgen, zoals de hoogte van de pensioenpremie, het opnemen van kapitaal, de pensioenuitvoerder en het beleggingsbeleid. Ongeveer 15% van de werknemers wil keuzevrijheid in de pensioeninleg. Anderen laten deze keuze liever aan de pensioenuitvoerder. Bij voortijdige opname van pensioenvermogen wil 16% keuzevrijheid, in het pensioenfonds 26%, in het pensioenpakket 14% en in het beleggingsbeleid 18%. Dit zijn belangrijke bouwstenen voor het ontwerp van een nieuw pensioencontract. Maatwerk blijkt belangrijker dan keuzevrijheid.

Werknemers
De meeste werknemers hebben geen moeite met het uitbesteden van alle pensioenzaken aan een pensioenuitvoerder, of met standaardkeuzes die leidend zijn. De onderzoek van Netspar laat zien dat de beperkte groep werknemers die keuze willen, weinig vertrouwen hebben in hun pensioenfonds of minder solidair zijn met andere deelnemers.

Reageer op dit artikel