nieuws

ABP-voorzitter: ‘De beleggingen zijn onzekerder dan ooit’

Pensioen

ABP-voorzitter: ‘De beleggingen zijn onzekerder dan ooit’

Corien Wortmann-Kool, voorzitter van het grootste pensioenfonds ABP, zegt in het FD dat, ook als er kortingen komen, dat in de bestedingsruimte van de gepensioneerden wel mee zal vallen. “Ik wil het niet bagatelliseren, maar we moeten het wel in perspectief blijven plaatsen.”

Het gaat steeds slechter met de grote pensioenfondsen, zij gaven maandag aan dat de dekkingsgraad weer gedaald is. Staatssecretaris Klijnsma liet al weten zich zorgen te maken. Maar Wortmann-Kool laat weten dat er geen sprake zal zijn van grote kortingen. “Ik krijg af en toe de indruk dat deelnemers denken dat er een grote pensioenafslag aankomt. Zelfs als we aan het eind van het jaar op 80% staan met onze dekkingsgraad, dan betekent dat bij een pensioen van € 700 per maand een korting van € 7.”

ECB
De huidige malaise bij de pensioenfondsen wordt deels veroorzaakt door besluiten bij de ECB. Daar wil Wortmann-Kool verder geen waardeoordeel over geven. “We nemen het ECB-besluit voor wat het is. De huidige situatie laat vooral zien dat de rentegevoeligheid de achilleshiel van het huidige Nederlandse pensioenstelsel is. Het is daarom goed dat de Sociaal Economische Raad en het kabinet aan het kijken zijn naar een nieuw stelsel waarbij die rentegevoeligheid minder is, maar de verworvenheden zoals collectieve risicodeling wel overeind blijven.”

Een glazen bol heeft de ABP-voorzitter niet, maar positief ziet ze de toekomst niet in. “We houden er ernstig rekening mee dat de rente nog lange tijd laag zal blijven. Daardoor is het lastig te voorspellen hoe we er aan het eind van het jaar voor zullen staan.”

Reageer op dit artikel