nieuws

Pensioenfederatie ‘niet verbaasd’ over slechte resultaten stresstest

Pensioen

Pensioenfederatie ‘niet verbaasd’ over slechte resultaten stresstest

De Pensioenfederatie heeft in een reactie op de stresstest van Europese toezichthouder EIOPA gesteld dat het de resultaten van die test niet verrassend vindt. Nederlandse pensioenfondsen kwamen relatief slecht uit de test, berichtte EIOPA vorige maand.

De Pensioenfederatie laat nu weten dat het niet verrast is door de uitkomsten van de stresstest. De federatie schrijft: “Het basisscenario laat al zien dat Nederlandse pensioenfondsen lage dekkingsgraden hebben, vanwege de dalende rente over de laatste tien jaar, de ontwikkelingen op de financiële markten en vanwege recente verdere stijging van de levensverwachting. Daarom is het niet verrassend dat de stresstest laat zien dat de balansen van pensioenfondsen verder onder druk komen bij verdere zware schokken.” De Pensioenfederatie vindt het ook logisch dat een grote schok voor de Europese economie een negatief effect zal hebben op Nederlandse pensioenfondsen, aangezien zij grote investeerders zijn in de Europese economie.

De Pensioenfederatie geeft EIOPA ook nog advies over hoe de stresstest in het vervolg uit zou moeten worden uitgevoerd. Zo adviseert zij om een ander framewerk te gebruiken voor de stresstest en meer te kijken naar de impact van stress- en levensverwachtingscenario’s op de pensioenbijdragen en -inkomsten van deelnemers.

Reageer op dit artikel