nieuws

Klijnsma: Geen zeggenschap over salaris Van Olphen

Pensioen

Klijnsma: Geen zeggenschap over salaris Van Olphen

In beantwoording op Kamervragen heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma de onrust over het salaris van Gerard van Olphen, de nieuwe baas van pensioenbeheerder APG, naast zich neergelegd. “Het kabinet heeft geen zeggenschap over de salarisafspraken van APG”, is Klijnsma’s korte maar krachtige uitleg.

Machiel de Graaf van de PVV wilde weten wat de staatssecretaris vond van het salaris van Van Olphen, dat € 566.000 per jaar bedraagt. De Graaf vroeg: “Deelt u de mening dat, al helemaal in tijden waarin gepensioneerden keihard worden gepakt, het volstrekt ongepast is dat er € 566.000 jaarsalaris wordt betaald aan een directeur bij de pensioenbelegger van het ABP?” Klijnsma distantieerde zich allereerst van de suggestie dat gepensioneerden keihard werden aangepakt en liet daarna weten dat het kabinet niet over de hoogte van bestuurders van marktpartijen gaat. “De hoogte van het salaris van de bestuursvoorzitter van APG is een zaak van APG en haar aandeelhouders.”

Eerder liet Klijnsma wel weten dat ze het salaris van Van Olphen te hoog vindt, ook al kan ze er niks aan doen. De schijnwerpers stonden op APG, omdat Klijnsma eerder haar vraagtekens zette bij de hoge salarissen in de pensioensector. Toen noemde ze het salaris van Van Olphens voorganger Dick Sluimers (ruim zes ton) als voorbeeld. Van dat salaris is nu wel een goede 10% afgegaan. Op de vraag of Klijnsma haar invloed wil aanwenden om de ‘belachelijke’ salarisafspraak ongedaan te maken is Klijnsma duidelijk: daar heeft het kabinet geen zeggenschap over.

Reageer op dit artikel