nieuws

Verbond: ‘Visie Pensioenfederatie stap in de goede richting’

Pensioen

Verbond: ‘Visie Pensioenfederatie stap in de goede richting’

Pensioenfondsen willen een alternatief voor het huidige systeem van toegezegde pensioenuitkeringen. Dat kondigde Gerard Riemen, directeur van de Pensioenfederatie, aan in het Financieel Dagblad. De federatie onderzoekt een systeem waarbij iedereen spaart voor zijn pensioen, maar wel verplicht allerlei risico’s samen deelt. “Een goede stap”, aldus Harold Herbert, directeur van het Verbond.

Volgens Herbert sluit de stap van de Pensioenfederatie aan bij de visie die het Verbond eind 2014 publiceerde. “Er is meer aan de hand dan alleen de lage rente. De arbeidsmarkt verandert, mensen werken vaak niet meer hun hele leven in loondienst. Maar ook de economie verandert. Bedrijven en sectoren groeien en krimpen in hoog tempo, en grenzen tussen sectoren vervagen. Het pensioenstelsel moet ook op die veranderingen aansluiten.”

Herbert meent dat de behoefte aan transparantie, eenvoud en ruimte voor eigen keuzes toeneemt in onzekere tijden. “Dat betekent onder meer dat een persoonlijk stelsel met ruimte voor keuzes beter past in deze tijd. Het lijkt misschien dat de risico’s opeens bij de deelnemers komen te liggen, maar eigenlijk was dat al zo. Die risico’s worden alleen expliciet gemaakt. De volgende logische stap is dat een deelnemer er meer over te zeggen krijgt.”

 

 

Reageer op dit artikel