nieuws

‘Zzp’er blijft heet hangijzer in pensioendiscussie’

Pensioen

‘Zzp’er blijft heet hangijzer in pensioendiscussie’

Werkgevers en vakbeweging worstelen nog sterk met de vraag of zelfstandigen zonder personeel (zzp) in de toekomst verplicht een pensioen moet opbouwen. Dat bleek gisteren tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer waar het FD over schrijft.

Werkgevers en vakbonden werken op dit moment met de onafhankelijke deskundigen in de Sociaal Economische Raad (SER) een visie uit over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel. De SER hoopt volgend jaar tegen de zomer met een voorstel voor een nieuw stelsel te komen, maar Kees Goudswaard, voorzitter van de SER-pensioen-commissie zei gisteren in de Tweede Kamer dat de materie lastig en complex is.

Flinke discussie
Er wordt door partijen vooral flink gediscussieerd over zzp’ers. De achterban van de werkgevers ziet zzp’ers vooral als ondernemers die niet moeten worden lastiggevallen met een verplichting tot pensioensparen. De werkgevers willen hun ogen echter ook niet sluiten voor schijnzelfstandigen die in feite een verkapt dienstverband hebben. De vakbonden, onder aanvoering van FNV Zelfstandigen is ook tegen een pensioenplicht. “Maar a;s we vinden dat iedereen in dit land bij de AOW nog een oudedagsvoorziening moet hebben, kun je je wel iets voorstellen bij een verplichtstelling”, aldus Gijs van Dijk (FNV) in het FD. “Bijvoorbeeld met een opt-out optie voor zelfstandigen die echt aantonen dat ze hun pensioen steken in de uitbouw van hun zaak, een eigen huis of iets anders.”

Pensioenpotje
Goudswaard wil toe naar een persoonlijk pensioenpotje. Dat zou meer recht doen aan de veranderingen op de arbeidsmarkt, waar mensen vaker van baan en van sector verwisselen of zzp’er worden. Het huidige stelsel gaat volgens hem nog teveel uit van werknemers die hun hele leven voor hetzelfde bedrijf of in dezelfde branche werken. Zowel SER als kabinet willen af van de doorsneepremie. Tegelijkertijd wil zowel SER als kabinet wel vasthouden aan de collectieve risicodeling. Dit zou pensioenspaarders en gepensioneerden beschermen tegen al te grote schokken op de financiële markten.

Reageer op dit artikel