nieuws

FD: Aon wint slag om verhuisplan pensioenfonds

Pensioen

FD: Aon wint slag om verhuisplan pensioenfonds

Aon mag alle middelen gebruiken om een omstreden verhuizing van het pensioenfonds naar België door te drukken, zo meldt het FD vanmiddag op basis van een nog niet gepubliceerd vonnis dat de ondernemingsraad in het ongelijk stelt.

Aon wil het pensioenfonds van het eigen personeel verhuizen naar België, maar de or is bang dat inspraak en bestuur dan minder goed geregeld zijn dan onder de Nederlandse regels. Maar zolang de or dwars blijft liggen, vult Aon de tekorten van het fonds niet langer aan. De plicht tot aanvulling is niet, zoals bij veel andere bedrijven, geregeld in de pensioenovereenkomst, maar in de uitvoeringsovereenkomst. En daarover heeft de or niets te vertellen, zo meldt het FD.

Dit standpunt van Aon wordt nu dus onderschreven door de kantonrechter, die op 23 december uitspraak deed. De Wet op de ondernemingsraden is ‘duidelijk’, aldus het vonnis. “De or heeft instemmingsrecht ten aanzien van een pensioenovereenkomst, niet van een uitvoeringsovereenkomst.”

Het vonnis maakt, volgens het FD, duidelijk dat Aon kennelijk mag beslissen of er wordt bijgestort in het fonds. Voor de or is het nu kiezen tussen twee kwaden: het principiële standpunt om de België-route te blokkeren, maar dan wordt er niet bijgestort en moeten de pensioenuitkeringen wellicht omlaag. Of wel instemmen met de verhuizing naar België, zodat Aon weer gaat bijstorten, maar er minder invloed op het pensioenfonds is door de or.

Reageer op dit artikel